Vesić: Veliko ratno ostrvo blago i dragulj Beograda, imamo dosta planova

Vesti 14. sep 201922:38 > 22:42
Beoinfo

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić obišao je Veliko ratno ostrvo i rekao da je ono blago i prirodni dragulj Beograda čiji je značaj nemerljiv za glavni grad, jer obiluje prirodnim bogatstvima i zaštićenim vrstama.

On je dodao da se ovo ostrvo svake godine širi, a da je samo tokom poslednjih decenija uvećano za pedesetak hektara i naglasio da se Grad Beograd na poseban način brine o Velikom ratnom ostrvu. 

„Na njemu se priroda čuva i nije dozvoljena gradnja. Trenutno se uređuje prirodni kanal Galijaš, koji je prirodno mrestilište riba. Reka stalno nanosi mulj, pa je do sada očišćeno skoro 650 metara kanalskog prostora i nastaviće se sa radovima, kako bi kada voda nadođe, ribe našle svoje sklonište i mrestilište tokom zime i proleća“ rekao je Vesić. 

On je podsetio da „Zelenilo – Beograd“ na ostrvu ima svoju bazu, gde je prostor namenjen edukaciji učenika, a da istovremeno radnici preduzeća uređuju šumu i podmađuju je sadnicama. 

„Ima dosta planova za Veliko ratno ostrvo, ali svi oni se nalaze u okviru Plana generalne regulacije zelenih površina, koji je nedavno, a prvi put u istoriji, usvojila Skupština grada Beograda. Plan predviđa povećanje zelenih površina u gradu sa trenutnih 15 na 25 procenata“, kažao je Vesić. 

On je istakao da je Veliko ratno ostravo deo ovog plana i da je zato u potpunosti zaštićeno od svake vrste uništavanja.