Kraj protesta kod Komore izvršitelja: Zagipsaćemo vrata ako nastave zloupotrebe

Vesti 14. sep. 201919:14 > 22:15
Podeli:
Izvor: FoNet/Aleksandar Levajković

Protest "Jedan od pet miliona" završen je ispred Komore javnih izvršitelja Srbije u Njegoševoj ulici na Vračaru, a organizatori protesta su pozvali građane da se pridruže studentima iz tog udruženja koji blokiraju zgradu Rektorata Univerziteta u Beogradu.

Nakon održanih uvodnih govora ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu, učesnici skupa su krenuli u protestnu šetnju ka sedištu Komore javnih izvršitelja na Vračaru, želeći da ukažu na, kako su kazali, zloupotrebu Zakona i nasilje koje izvršitelji sprovode izbacivanjem ljudi iz njihovih stanova. 

Protestna kolona zaustavila se ispred Skupštine grada Beograda u Dragoslava Jovanovića, gde je jedan od organizatora protesta Miodrag Simović poručio zameniku gradonačelnika Beograda Goranu Vesiću da je „preorao Beograd“, dok su okupljeni uzvikivali „Vesiću, lopove“. 

Ispred sedišta Srpske napredne stranke na Vračaru, u Njegoševoj ulici, učesnici protesta zapalili su baklje i skandirali „Vesiću, lopove“, da bi potom produžili do sedišta Komore javnih izvršitelja.  

Protest je završen ispred Komore javnih izvršitelja, gde je jedan od organizatora Miodrag Simović kazao da je vlast predsednika Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke dala tom telu „nadležnost da nasilno izbacuje ljude iz njihovih domova“. 

On je podsetio na slučaj Slobodanke Ninić iz Novog Sada kojoj je polomljena ruka prilikom intervencije policije i vatrogasaca tokom izvršenja zbog, kako je rekao, dva neplaćene rate za kredit.

Jedan od organizatora, Srđan Marković, je nakon toga odneo kofu sa krečom i mrežu i ostavio ispred ulaznih vrata sedišta Komore i poručio da će „zagipsirati sva vrata javnih izvršitelja ako nastave da zloupotrebljavaju zakon“. 

Izvor : N1

Građanima su se ispred Filozofskog fakulteta na početku protesta obratili potpredsednik Narodne stranke Nikola Jovanović i profesorka Univerziteta u Beogradu Biljana Stojković. 

Jovanović je rekao da je Srbija prva po korupciji u Evropi, da privatni izvršitelji otimaju ljudima stanove, najčešće zbog infostana, da vojnim penzionerima u „Bristolu“ isključuju vodu i struju. Dodao je i da je na sto metara od večerašnjeg mesta početka protesta vladajuća partija poslala svoje batinaše na studente i pozvao građane da bojkotuju predstojeće izbore.

„Gospodine Vučiću, da parafraziram Džonija Štulića, dva puta se ne šalje Miša Vacić na studente, to može samo prvi put da prođe“, kazao je on.

Kako je naveo, skup počinje i na 100 metara od Trga Republike na kome je „neko uzeo 5,8 milona evra preko realne cene za rekonstrukciju“ i na kome su pokazali „da i kamenu kocku mogu da pokvare“.Upitao je građane da li pristaju na takvu Srbiju.

„Dragi prijatelji da li ova jesen konačno kaže ne?“, upitao je Jovanović.

On je poručio okupljenima da ne pristaju na rušenje grada, da ne pristaju „na predstojeće lažne izbore“ i da ne pristanu da Srbija bude „ono što preostane kada se namire tajkuni i strani špekulanti“.

„I zato boljkot lažnih izbora! Bojkot ovakvog sitema!“, kazao je Jovanović.

Profesorka Beogradskog univerziteta Biljana Stojković pozdravila je studente koji su juče blokirali zgradu Rektorata, navodeći da se oni bore za našu budućnost. Studenti iz udruženja „Jedan od pet miliona“ saopštili su ranije danas da su „preuzeli kontrolu“ nad zgradom Rektorata Univerziteta u Beogradu pošto im je kako su naveli, „prethodne noći bilo ugroženo pravo na slobodu kretanja“.

„Nisam ja hrabra, nego je došlo vreme da ne može da se ćuti“, rekla je ona.

Stojković je navela da su građani juče imali prilike da vide dve Srbije – jednu koju predstavljaju „naši mladi, lepi studenti i drugu koju predstavljaju studenti od 60 godina „koji su bili u pratnji SNS batinasa“.

Ona je pitala i rektorku Beogradskog univerziteta Ivanku Popović da li je „osudila upad SNS-a u zgradu rektorata“.