Tadić: Formiranje velike DS je značajnije od bojkota

Vesti 14. sep 201918:54 > 18:55
N1

Moramo da uđemo u bojkot izbora koji podrazumeva zaštitu svih građana i borbu za bolje izborne uslove, poručio je predsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) Boris Tadić koji navodi da će ideku bojkota zagovarati i pred međunarodnim predstavnicima koji ne smeju zatvarati oči nad cenzurom medija i suspednovanju sloboda.

POVEZANE VESTI

 Razgovaraćemo sa svim međunarodnim predstavnicima da ne smeju da zatvore oči nad cenzurom medija, suspednovanjem sloboda samo što su očekivali da im Vučić brzo isporuči nezavisnost Kosova, rekao je Tadić novinarima posle Konstitutivne sednice DS – Ujedinjena.

Kosovsko pitanje mora da bude rešeno tako što ćemo zaštiti i nacionalne interese Srbije, dodao je on.

Za mene je od bojkota i izbora mnogo važnije da objedinimo sve demokratske resurse u društvu, jer je to temelj promena koje su potrebne Srbiji, ocenio je Tadić.

Ja sam spreman da dam tome maksimalan doprinos, bez ikakvih ličnih ambicija, naglasio je on, ali sa ambicijom da se obori ovakav sistem vlasti koji počiva na strahu, na kriminalu, na trgovini ljudskim dostojanstvom.

 Vučić, nažalost, zbog očekivanja da će predati nacionalne interese na Kosovu ima podršku zapadnih zemalja i to na dušu tim zapadnim zemljama i demokratijama, ali naš posao je da ne dozvolimo da Srbija u moralnom smislu posrne.

Stvarno ne postoje uslovi da se na izbore izađe, jer je suspendovano je ne pravo glasanja, nego pravo razmišljanja, predočio je Tadić.

Najteži problem je u unutrašnjosti Srbije i niko ne može da izvrši duboke promene, ako nema infrastrukturu koja je u stanju da se odupre na svaki način širenju straha i fizičkom nasilja, ocenio je on i naveo primer „grotesknu i opasnu akciju SNS“ u Rektoratu.

Studenti imaju svoj protest i iskazuju svoje nezadovoljstvo time da je, po svemu sudeći, ministar finansija plagirao svoj doktorat, naveo je Tadić, a onda Vučić pošalje svoje članove, koji nisu u stanju gde su došli i zašto su došli, da bi blokirali legitimni i legalni protest studenata kojima Rektorat pripada.

To je slika režima, naglasio je Tadić.

Zelenović: Dodatna snaga za SzS

N1

  Predsednik stranke Zajedno za Srbiju Neboja Zelenović izjavio je danas da odlukom o bojkotu izbora Demokratska stranka – Ujedinjena daje dodatnu snagu Savezu za Srbiju, ali i potpisnicima Sporazuma sa narodom u borbi za fer i poštene izbore.

Zelenović je novinare, posle konstitutivne sednice Glavnog odbora DS – Ujedinjena, podsetio da je vlastima dat rok do 15. septembra da se promene članovi Regulatornog tela za elektronske medije, a da se to nije dogodilo i zato je doneta odluka o bojkotu izbora.

Nema elementarnih uslova da se izrazi volja građana na izborima i mi na njima nećemo učestvovati, rekao je Zelenović i najavio zajedničke sastanke o kampanji bojkota.

Na pitanje šta će biti sa pojedinačnim organizacijama do i posle ujedinjenja DS, Zelenović je rekao da je predložio rešenje kako da se na brz način završi taj proces. Demokratska stranka ima finansijske prepreke koje mora da prevaziđe i tu stvar treba da otvorimo i upoznamo javnost, smatra Zelenović.

Svi u Srbiji treba da znaju ko su poverioci DS i ja sam pozvao na javnu debatu kako treba da izgleda Nadzorni odbor, koji će kontrolisati svaki dinar koji uđe i izađe iz stranke, poručio je Zelenović.

Zelenović je ukazao i da jednom za 30 godina parlamentarizma treba napraviti poštenu stranku, koja neće zavisiti od budžeta, tajkuna i stranaca.