Zastoji i blokada na Trgu zbog radova, muke s kockama i na Kosančićevom vencu

Vesti 14. sep 201918:20 > 18:26
Izvor: N1

Na Trgu republike se ponovo radi kaldrma, iako je ulica pre samo dve nedelje bila otvorena za saobraćaj. Grub kamen koji je postavljen, automobilima, bisikistima i motociklistima otežava kretanje. Probleme sa kaldrmom imaju i građani Kosančićevog venca. Za N1 ukazuju da je tokom nedavne rekonstukcije na mnogim trotoarima postavljen oštar kamen, koji je nefunkcionalan.

Na Trgu republike ponovo gradilište. Novi radovi na nedavno završenoj kaldrmi. Pošto je u radu bilo propusta, radnici su se latili alata. Kocke koje su prvobitno neravno bile postavljene, sada se skidaju i kolovoz se radi ispočetka.

„Šta da kažem – smešno“.

„To je suldo uopšte bilo u startu, praviti kocku, vraćati se, sa asfalta ići na kocku – na kolovoz“.

„Neshvatljivo šta se radi ovde, danas prave, sutra razvaljuju“.

„Dobro je da se radi, ne valja da su ostavili tako“, kažu građani Beograda.

N1

Kaldrma u ulici koja je za saobraćaj otvorena pre samo dve nedelje napravljena je od izuzetno grubog kamena, koji prvenstveno nije prilagođen za bicikliste i motocikliste. Da se u radovima zabušavalo, pokazuje i to što su se na kolovozu pojavila oštećenja. Za ispravljanje grešaka, drugi čovek prestonice Goran Vesić je izvođaču radova dao rok do 40 dana i o njihovom trošku. Takođe je najavio, da saobraćaj tokom radova neće biti zaustavljen. Međutim, ulica Vase Čarapića je već danas zatvorena za vozila.

POVEZANE VESTI:

„Naložio sam im da naprave takav raspored radova da saobraćaj mora da funkcioniše, znači neće ni jednog časa saobraćaj biti potpuno zaustavljen, biće zaustavljen samo na onim delovima koji oni u tom trenutku rade“, kaže zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Radilo bi se bolje, da predstavnici gradske vlasti slušaju struku, uverava arhitekta Dargoljub Bakić. Ocenjuje da bi predstavnici Grada trebalo da počnu da rade u javnom interesu, a ne da rekonstukcije rade na neozbiljan način, koje mahom traju više od godinu dana.

„Zato što tako rade – netransparentno, tajnovito, manipuliše se i mi to ništa ne znamo mi samo znamo krajnji rezultat, a krajnji rezultat na kraju krajeva i sami arhitekti su hteli da očiste od svakakvog urbanističkog otpada ovaj Trg i da ga učine elegantnim u prostoru, što su oni uspeli, e šta sad radi vlast izišlja treću scenu beogradskog Narodnog pozorišta i sad će ovde stalno biti neka skalamerija, i skele i stolice i slušaće se neka prosta muzika i to je sad pravljenje vašarišta“, smatra arhitekta Dragoljub Bakić.

Nezadovljstvo zbog kaldrme je i na Kosančićevom vencu. Radnici jedne od mesara na toj lokaciji kažu da im se mušterije svakodnevno žale na nedavno rekonstruisan trotoar, koji je, kako uveravaju, nefunkcionalan.

N1

„Obično se najviše žale na oštre ivice od kamena, dosta su ljudi padali, stariji sugrađani su obično padali, saplitali su se. Za bicikliste isto nije prohodno, padali su ljudi, baš to ovde kroz prozor gledam svakodnevno“, kaže radnik u mesari Mihajlo Nedić.

Stanari Kosančićevog venca, pak, ukazuju da su radovi trajali dugo i da je za to vreme kaldrma bila popravljana četiri puta. Uprkos tome, kako kažu, dobili su neravan trotoar, koji smeta tudnicama i majkama sa decom.

„Kolicima ne može da se prođe uopšte ovom kaldrmom, mi smo kolicima, iako su negodovali vozači, kolicima smo išli kolovozom, zato što kaldrmom ne može da se prođe, deca trotinetima ne mogu da prolaze“, navodi stanarka Kosančićevog venca Dubravka Lukić.

Propusti u radovima beleženi su i ranije. Naime, plato na Slaviji, koji je rekonstruisan prošle godine, ubrzo je morao na popravku. Posle pet meseci od završenih radova, ploče na Trgu su popucale. Grešaka je bilo i tokom obnove Ulice vojvode Stepe. Tom prilikom su radnici ponovo bili na terenu, jer su staze za slepe bile postavljene pogrešno.