Otkazana poseta Nikolića Vatikanu zbog kvara na avionu

N1 / Peđa Obradović

Predsednik Tomislav Nikolić je bio primoran da otkaže posetu Vatikanu, jer je zbog kvara na vladinom avionu bio prinuđen da se vrati u Beograd. On je papi Franji uputio pismo izvinjenja.

Avion kojim je predsednik Nikolić leteo za Vatikan vratio se u Beograd zbog kvara na jednom motoru.

Letelica koja se nalazila na visini od 10.000 metara propadala je skoro dva kilometra, ali je zahvaljujući iskusnom pilotu izbegnuta nesreća.

Iako je prvobitno rečeno da se avion u momentu otazivanja motora nalazio iznad Jadranskog mora, podaci sa sajta FlightRadar pokazuju drugačije:

FlightRadar

U izjavi za N1, savetnik predsednika Oliver Antić kaže da je situacija bila dramatična i da su nekoliko minuta padali „nosem nadole“.

Pismo papi

Nikolić je izrazio i žaljenje zbog otkazivanja posete papi Franji i izrazio nadu da će se u najkraćem mogućem roku poseta realizovati, rečeno je Tanjugu u Kabinetu predsednika.

Kako je rečeno, već se vode intezivni razgovori, kako bi se utanačio novi datum posete predsednika Srbije Vatikanu.

Podsetimo, predsednik Srbije trebalo je danas da otputuje u jednodnevnu zvaničnu posetu Vatikanu, gde je bio planiran sastanak sa papom Franjom i sa državnim sekretarom Svete Stolice, kardinalom Pjetrom Parolinom.

Predsednici Slovenije i Crne Gore telefonirali Nikoliću

Predsednici Slovenije i Crne Gore Borut Pahor i Filip Vujanović pozvali su predsednika Nikolića nakon kvara aviona, rečeno je Tanjugu u kabinetu predsednika Srbije.

Pahor i Vujanović su se interesovali za detalje incidenta, da li je bilo povređenih i izrazili zadovoljstvo što je sve prošlo bez većih posledica

Mihajlović: Vlada nije razmatrala nabavku novog aviona

Vlada Srbije nije razmatrala nabavku novog aviona, izjavila je ministarka saobraćaja Zorana Mihalović, nakon današnjeg kvara na vladinom avionu.

Na pitanje novinara da li je Vlada Srbije zaslužila jedan novi avion pošto je postojeći star 35 godina i često otkazuje, Mihajlovićeva je kratko odgovorila da se o tome nije razgovaralo.

Mihajlovićeva je rekla i da će, ukoliko je to moguće, biti pooštreni kriterijumi za bezbednost u vazdušnom saobraćaju.

„Trenutno je u proceduri zakon o nesrećama u vazdušnom saobraćaju, koji do sada nismo imali u Srbiji. Taj zakon je pripremljen i naći će se u parlamentarnoj proceduri“, rekala je ministarka.

Na pitanje da li će biti poštreni kriterijumi za bezbednost u vazdušnom saobraćaju pošto je u poslednjih šest meseci u nesrećana stradalo 17 ljudi, Mihajlović je rekla da je prvo potrebno dosledno primenjivati zakon.

 „Nisam sigurna da je potrebno poštritii već da je samo potrebno sprovoditi zakone a novi zakon će delom, ako možemo da poostrimo kriterijume, to i učiniti“, rekla je Mihajlovićeva.