Gosti N1: Odnosi Srbije i Hrvatske pooštreni zbog izbornih kampanja u obe zemlje

Vesti 13. sep. 201921:25 > 21:26
Podeli:
Izvor: N1

Odnosi između Hrvatske i Srbije pooštreni su pred izborne kampanje u obe zemlje, rekli su gostujući u Crvenoj liniji Tomislav Žigmanov iz Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i psiholog iz Banjaluke Srđan Puhalo. Poslednji napadi na Srbe u Hrvatskoj samo su dodatno pooštrili odnose dve zemlje, a konstruktivan dijalog, kako tvrde, ne postoji.

„Rešavanje problema, pogotovo otvorenih problema, gotovo da nema u poslednjih šest meseci. Onda vidimo da su mediji jedino sredstvo komunikacije. U takvim situacijama sigurno nisu onda srećne sudbine pripadnika ni srpske zajednice u Hrvatskoj, ni hrvatske zajednice u Republici Srbiji, jer se na taj način mi stavljamo u poziciju između čekića i nakovnja“, ocenio je Žigmanov.

Puhalo kaže da postoji jedna neobična situacija da „baš i ne volimo Hrvatse iz Hrvatske, a da su nam Hrvati iz BiH saveznici“. „Ako govorimo o Hrvatima iz BIH, tu Srbi i Hrvati veoma dobro sarađuju, mogu da se razumeju i imaju neke, čini mi se, iste političke interese. S druge strane, čim pređemo preko Save, to su „neki drugi Hrvati“, tu je prva asocijacija – Jasenovac, jadovno, NDH“, rekao je, komentarišući odnose i percepcije psiholog.