Skat povodom 75 godina od "Halijarda": SAD će uvek biti zahvalne Srbiji

Vesti 13. sep 201920:00 > 20:03
Podeli:
Izvor: N1

U Univerzitetskoj biblioteci "Svetozar Marković" otvorena je izložba povodom 75 godina od operacije "Halijard", jedne od najvećih akcija evakuacije oborenih savezničkih avijatičara u okupiranoj Evropi u Drugom svetskom ratu.

Američki ambasador Kajl Skat izložbu je otvorio rečima da će Amerika uvek biti zahvalna Srbiji kao svom savezniku u Drugom svetskom ratu. Skat je ponovio da je operacija „Halijard“ bila najveća operacija te vrste, a naročito je poznato mesto Pranjani odakle je spaseno 500 avijatičara.

On je pozvao prisutne da u nedelju dođu u Pranjane, u opštini Gornji Milanovac, na svečano obeležavanje godišnjice operacije i napomenuo da bi svečanosti trebalo da prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Direktor biblioteke Aleksandar Jerkov rekao je na otvaranju da ova izložba treba da pokaže najbolju stranu istorije Srbije.

Izložba sadrži reprodukcije autentičnih fotografija i dokumenata iz Drugog svetskog rata i biće biti otvorena za javnost do 27. septembra. Današnjoj svečanosti prisustvovali su i članovi porodica potomaka spašenih pilota, kao i bivši ministar odbrane Dragan Šutanovac.

Inače, u operaciji „Halijard“ je, uz pomoć srpskog stanovništva od avgusta 1944. do februara 1945. godine, sa improvizovanih pista u ruralnim delovima Srbije, stotine vazduhoplovaca spašeno i prebačeno u američke baze u Italiji.