Kaldrma mora na popravku samo dve nedelje od rekonstrukcije "završene pre roka"

Vesti 13. sep. 201918:40 > 18:43
Podeli:
Izvor: N1

Dve nedelje nakon otvaranja rekonstruisanog Trga Republike, pojavili su se problemi. Nova kaldrma na kolovozu oko trga, sačinjena je od izuzetno grubog kamena koji usporava saobraćaj i biciklistima i motociklistima putovanje čini gotovo nemogućim. Zamenik gradonačelnika Goran Vesić, iako je odbacivao kritike javnosti, takvu grešku danas priznaje, ali je pripisuje izvođaču radova - firmi Štrabag. Zato im je dao rok od 40 dana da kaldrmu poprave o svom trošku.

S druge strane iz Incijative Ne davimo Beograd uveravaju da će taj ceh, ipak, platiti građani.

Više od godinu dana trajala je rekonstrukcija Trga Republike u centru prestonice. Pred kraj radova, teren je obišao i predsednik Aleksandar Vučić. Tom prilikom se posebno osvrnuo na izgled kaldrme.

POVEZANE VESTI

Vučić: „Evo kažu da ova kocka ima 25 kilograma“

Novinari: A šta to znači?

Vučić: Kažu da je to večno.

„Hoće li vozila, autobusi, automobili koji ovuda budu prolazili, hoće li da unište ovu kocku? Neće, ne može“, upitao je Aleksandar Vučić, predsednik Srbije 3. avgusta prisutne.

Dan nakon otvaranja trga, pohvale na račun rekonstukcije stigle su i od zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića.

„Pedeset pet dana pre roka završeni su svi radovi na Trgu Republike, to je bila velika rekonstrukcija, sve je urađeno u najboljem granitu, kako kocke kojima ide saobraćaj tako i onaj deo pešački“, rekao je Vesić 1. septembra.

Uprkos hvalospevima vlasti, po svemu sudeći, posao nije dobro obavljen. Nakon dve nedelje od upotrebe, deo saobraćajne kaldrme je oštećen. Tu problemima nije kraj. Kocke koje su neravno postavljene, biciklistima i motociklistima dodatno otežavaju kretanje. Da je greška napravljena, priznaje i zamenik gradonačelnika.

„Nedopustivo je da se projektuje i uradi kolovoz tako da se misli samo na jednu kategoriju građana, to znači na automobiliste. Kolovoz mora da bude dostupan svima“, kaže Vesić.

Zbog toga što kolovoz nije upotrebljiv za sve građane, Goran Vesić krivi izvođača radova – firmu Štrabag, od koje traži da grešku ispravi. „Imaju rok od 35 do 40 dana da preslože sve kocke na kolovozu, da ih urade tako da budu dostupne. Ovo što se bude radilo, neće koštati Beograd ni jedan dinar“.

Iz Inicijative Ne davimo Beograd, kažu da vlast za gotovo sve građevinske projekte raspisuje sumnjive tendere i ukazuju da će greške radova na trgu platiti građani.

„Ne samo da su to sumnjivi poslovi u kojima njihova ekipa, kao jedini ponuđači, na tenderima dobijaju poslove, već su to i loše izvedeni poslovi… Dakle jedna potpuna devastacija grada, a ti radovi bi trebalo da su rutinske stvari“, naglašava Radomir Lazović iz Inicijative ne davimo Beograd.

Pojedini građani tvrde da izgledom trga nisu zadovoljni. Ponovne radove gradskih vlasti na istom mestu ocenjuju kao neodgovornost:

„To je promašaj njihov koji sad vade na bilo koji način… Šta god promaši vlast, oni ne odgovaraju“.

„Ovo izgleda trećerazredno, najgori posao koji se mogao raditi i to ko je radio… Zašto Srbija propada – radi pljačke“.

„Dešava se da se nešto pokvari, pa se nešto popravi, ne vidim da je to nešto strašno“.

„Mislim da je to čista neodgovornost onih koji su dobili da odrade posao“.

Prvi čovek opštine Stari grad Marko Bastać, koji je gotovo svakodnevno protestovao zbog rekonstrukcije, kaže da sve što je do sada na trgu urađeno – nije prilagođeno Gradu i građanima.

„Oni su rekli da su otvorili Trg Republike pre roka, sada vidimo da se izvode radovi ne samo po pitanju kaldrme, nego svuda na Trgu Republike. Popucale su i ploče. Ceo koncept Trga Republike je krenuo naopačke, oni su potrošili 10 miliona evra našeg novca za nešto što je potpuno nefunkcionalno“, ocenjuje Bastać.

Koliko je iz gradske kase izdvojeno za rekonstrukciju Trga Republike, još uvek se ne zna, jer predstavnici Grada nisu saopštili konačnu cifru. Međutim, iz Saveza za Srbiju tvrde da obavljeni radovi realno koštaju 4,2 miliona evra, a da ih je vlast platila dvostruko više. Dodaju da će popravka građane koštati novih 34 miliona dinara.