Umesto završnih reči, novo odlaganje: Ima li suđenje Darku Šariću kraj

Vesti 13. sep. 201918:42 > 18:42
Podeli:
Izvor: Printscreen

Nazire li se kraj osmogodišnjeg suđenja Darku Šariću, optuženom za pranje novca od šverca kokainom? Umesto iznošenja završnih reči, usledilo je još jedno odlaganje u nizu, pošto je Šarić otkazao punomoćje svim svojim braniocima i zatražio izuzeće sudije. Ima li sud mehanizam da završi taj, maratonski proces?

Srpska BIA, Američka DEA i policijske ekipe od Južne Amerike do Italije šest godina su tragale za Darkom Šarićem koji je označen kao vođa balkanskog narkokartela. Naposletku, 2014. pod nepoznatim okolnostima, sam se predao, a u Srbiji su se već uveliko vodila dva sudska postupka protiv njega. Međutim, epiloga i dalje nema.

Za šverc kokaina osuđen je na 15 godina, međutim presuda još nije pravosnažna. U postupku za pranje novca, baš uoči čitanja završnih reči, odlučio je da promeni ceo advokatski tim.

„Isti slučaj se desio kad je bio postupak za šverc kokaina, on je otpustio svoje advokate, opet jer nije bio zadovoljan načinom na koji sudija Siniša Petrović vodi suđenje, da bi dobio advokata po službenoj dužnosti, koji je onda tražio vremena da se upozna sa postupkom, što je opet odužilo ceo postupak, a zanimljivo je da je nakon tri meseca on ponovo vratio svoje advokate“, rekla je novinarka KRIK-a Bojana Jovanović.

Upravo promena advokata je poslednjih godina najčešći način kojim okrivljeni odugovlače postupak, kaže sudija Miodrag Majić.

„Zakon nije predvideo izričitu situaciju da vi ne možete toliko i toliko puta u toku suđenja pa čak i da eksperimentišete s braniocima koji će vas braniti“, kaže Majić.

Ko zna koliko će vremena biti potrebno novom Šarićevom braniocu da se upozna sa 20 hiljada strana spisa predmetne istrage i sa transkriptima saslušanja 33 svedoka u postupku. I zašto sada Darku Šariću odgovara da suđenje tapka u mestu, kada se ovim rečima obratio sudiji u maju.

„Mislim da vi iz nekog razloga namerno odugovlačite ovaj postupak. Ima li neki razumni rok da završite ovo suđenje?“, rekao je Darko Šarić u maju.

Novinarka Bojana Jovanović smatra da Šarić možda čeka da čuje šta će Apelacioni sud, koji je već odbacio presudu kojom je za šverc kokaina, osuđen na 20 godina, zatvora, sada reći na presudu, iz prošlog decembra, od 15 godina zatvora.

„Ukoliko ga sud, recimo oslobodi za šverc kokaina, onda će njegova odbrana malo da se promeni, i ići će u tom smeru, ukoliko nije bilo šverca kokaina, nije bilo zarade i nije bilo novca koji je mogao da se opere“, kaže Jovanović.

Šariću i članovima njegove grupe sudi se jer su, kako se navodi u optužnicama tužilaštva, 22 miliona evra zarađena švercom kokaina ubacili u legalne tokove i poslove u Srbiji. Novac je između ostalog ulagan i u novosadski „Putnik“, „Mitrosrem“ iz Sremske Mitrovice, „Palić“ iz Subotice, kao i brojne nekretnine na Zlatiboru.