Miletić: Ne očekujemo probleme tokom prajda, ali to je i dalje kontroverzna tema

Vesti 13. sep. 201918:11 > 18:13
Podeli:
Izvor: N1

Ne očekujemo probleme tokom predstojećeg prajda koji će biti održan u nedelju, imamo puno poverenje u policiju, i koliko možemo da vidimo nema mesta za neki strah, rekao je u Danu uživo Goran Miletić iz organizacije Prajda.

Ovogodišnja parada ponosa u Beogradu zakazana je za nedelju, 15. septembar pod sloganom „Ne odričem se“. Time će se završiti ovogodišnja Nedelja ponosa koja je počela prošlog ponedeljka.

POVEZANE VESTI

Miletić je kazao da prajd jeste lakmus test za tranzicione države da se pokaže da li se poštuje pravo na slobodu okupljanja.

„Ovo jeste i dalje je kontroverzna tema, uvek je pitanje da li će sve biti ok, ali nema pretnji bezbednosnih… policija je profesionalna, kod njih rezerva uvek postoji i pripremaju se kao da će biti nešto, ali koliko mi možemo da vidimo, tu nema mesta za neku bojazan ove godine, očekujemo da će oni proceniti koliko je potrebno policajaca, sada smo u nekom normalnom stupnju gde je normalan broj policajaca“, dodao je on.

Miletić je rekao da organizatori prajda imaju puno poverenje u policiju i da su upravo i iz tog razloga aplicirali za organizaciju evropskog prajda.

„Jedan od razloga upravo je to da verujemo da je nivo bezbednosti podignut sad i da možemo da organizujemo takvu evropsku manifestaciju“, kazao je.

Ipak, kako je naveo, predrasude su prema LGBT pitanju u našem društvu duboko ukorenjene i to se teško prihvata.

„Prajd se doživljava na celom Balkanu kao udar na tradiciju“, rekao je podsetivši na nedavno održan prajd u Sarajevu i polemike koje su ga pratile.

Miletić je objasnio i da se ove godine prajd održava pod sloganom „Ne odričem se“, koji je posvećen svim roditeljima koji se ne odriču svoje dece i koji su ponosni su na svoju decu.