Ministarstvo kulture: Ćirilica identitetsko pismo koje treba negovati

Vesti 13. sep. 201916:49 > 17:00
Podeli:
Izvor: N1

Ministarstvo kulture i informisanja saopštilo je da "snažno podržava" zaključke debate na Filološkom fakultetu u Beogradu, u kojima je nedvosmisleno istaknuto da je ćirilica identitetsko pismo koje treba negovati i razvijati i da je neophodno što pre ukinuti "nelogični i nepotrebni dualizam o službenoj i javnoj upotrebi pisma".

Kroz izlaganja profesora iz četiri slovenske zemlje na okruglom stolu, u kojima je dominantna upotreba ćiriličnog pisma, predstavljena su različita zakonska i praktična rešenja u vezi sa službenom i javnom upotrebom ćirilice, navodi se u saopštenju.

Posebno zanimljivo zapažanje, konstatuje Ministarstvo, bilo je to da su velike međunarodne korporacije, poput „Koka-kole“, „Simensa“ ili „Forda“, koje su u istočnoevropskim zemljama bile prisutne i u doba SSSR, razvile i zadržale ispisivanje svojih robnih marki na ćiriličnom pismu i jeziku zemlje u kojoj posluju. 

Taj i slični primeri pokazuju da ćirilično pismo ne predstavlja nikakav problem u poslovnoj sferi, već da je njegova primena u prvom redu stvar jezičke prakse, ali i jezičke politike određene zemlje i pratećih pravnih normi. Upravo zbog toga jeste važno da se posle gotovo tri decenije u Srbiji jasno pravno definiše upotreba jezika i pisma, odnosno da se usaglase pravne norme na svim nivoima, navodi se u saopštenju. 

Uporedo sa tim, dodaje se, treba jačati svest o potrebi svestranog korišćenja ćirilice kao izvornog srpskog pisma i znaka kulturnog identiteta, koje ni na koji način nije manje funkcionalno u svim sferama života i rada od ma kog drugog pisma.

Inicijativu za izmene i dopune Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma Ministarstvo kulture i infiormisanja uputilo je 23. marta 2018. godine Republičkom sekretarijatu za zakonodavstvo, kao nadležnom za pripremu propisa koji se odnose na službenu upotrebu jezika i pisma, podseća se u saopštenju.