Studenti iz "1 od 5 miliona" blokirali Rektorat u Beogradu

Vesti 13. sep. 201915:40 > 16:12
Podeli:
Izvor: N1

Studenti iz Udruženja "1 od 5 miliona" su, sa svojim kolegama i profesorima, blokirali su u petak zgradu Rektorata Beogradskog univerziteta.

Kako su istakli, razlozi za blokadu su brojni: neodgovorno ponašanje nadležnih (na čelu sa ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem) prema obrazovanju, pad Univerziteta na Šangajskoj listi, remećenje nastavne godine zbog održavanja Univerzijade (najava iseljavanja studenata iz Studentskog grada, pomeranje ispitnih rokova, skraćivanje godine), nedostatak literature i nemanje prostorija za održavanje nastave na nekim fakultetima.

Dodaju da je glavni razlog za blokadu „plagirani doktorat ministra finansija Siniše Malog“ i navode da je osnovni zahtev studenata i profesora da Rektorat uputi zvanični zahtev predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić da Malog razreši dužnosti.

Izvor : N1

„Kako ministar finansija direktno odličuje o budžetu za Univerzitet, odluka o validnosti njegovog doktorata ne može da se donese bez sukoba interesa. Razrešenje dužnosti otklonilo bi pritisak sa Rektorata i rektorke Ivanke Popović i bila bi stvorena atmosfera u kojoj može da se donese objektivna odluka. Plagirani doktorat ruši ugled Univerziteta, vrednost radom stečenih diploma i stvara atmosferu u kojoj studenti ili gube motivaciju za dalji rad ili dobijaju motivaciju da budu što bolji, ali kako bi napustili zemlju. Zato je Dan univerziteta obeležen blokadom, na najprikladniji mogući način. Pozivamo sve studente, profesore i naučne radnike da nam se pridruže u blokadi, a sve građane da nas podrže ispred Rektorata“, navodi se u saopštenju „1 od 5 miliona“.

Kako je javio reporter N1, ispred Rektorata se, pored studenata, okupila još jedna grupa građana koja je zviždala studentima, a bilo je i dobacivanja i međusobnog guranja. Oni, uglavnom, nisu hteli da govore za medije, ali su pojedini rekli da su tu u ime Srpske napredne stranke.

Izvor : N1

N1: Jeste li vi profesor?

„Ne ne ne, ja sam samo stranka. Nisam profesorka“.

N1: Šta radite ovde?

„Pa kao stranka smo pozvani da dođemo“.

N1: Koja stranka?

„Aleksandra Vučića. Mi smo pozvani da dođemo, odavde nas je neko pozvao“.

N1: Koji je interes stranke Aleksandra Vučića da budete ovde?

„To morate dalje da tražite odgovor, ne od mene“.