Izjava Zemana o Kosovu tumači se u Pragu kao diplomatski gaf, ali ima i podršku

Vesti 12. sep. 201918:39 > 18:52
Podeli:
Izvor: TANJUG/ Zoran Žestić

U Pragu je počeo samit premijera zemalja Višegradske grupe, kojoj su se pridružili i premijeri Zapadnog Balkana, među kojima je i predsednica Vlade Ana Brnabić. Tom prilikom lideri Višegradske grupe su usvojili Deklaraciju o Zapadnom Balkanu kojom su potvrdili podršku pristupanju tog regiona Evropskoj uniji. Samit se održava u senci najave češkog predsednika Miloša Zemana da će proveriti da li bi Češka mogla da povuče priznanje Kosova.

Samit u Pragu, okupio je na jednom mestu premijere Češke, Slovačke, Mađarske i Poljske, zajedno sa kolegama sa Zapadnog Balkana. Međutim, početak samita obeležile su reakcije nakon izjave češkog predsednika Miloša Zemana, tokom posete Beogradu, da bi ta zemlja mogla da povuče priznanje Kosova. Predsednik Češke, po svemu sudeći, od tog predloga ne odustaje. Danas je najavio da će o tome razgovarati sa predstavnicima svoje države.

POVEZANE VESTI

„Na sastanku sa češkim premijerom i predsednicima oba doma parlamenta kao argument za povlačenje priznanja Kosova izneću da su aktuelni kosovski zvaničnici pod krivičnom istragom Haškog tribunala zbog ratnih zločina, kao i da ne bi tražio povlačenje priznanja ako bi u Prištini na vlast došle demokratske stranke neopterećene prošlošću“, naveo je Miloš Zeman, predsednik Češke.

Spoljna politika Češke je stvar vlade. Ne vidim razlog da češka vlada menja svoju politiku, kazao je povodom Zemanove najave premijer Andrej Babiš.

„Više bih voleo debate na tu temu kada bude sastanak o našim spoljnopolitičkim odnosima, odnosno, da se sastanu predsednik države, predsednici oba doma parlamenta, premijer, šef diplomatije i ministar policije. Tu se ne podudaraju stavovi“, naveo je Babiš.

Dok se zvaničnici Češke ne usaglase, samit u Pragu, ipak, protiče bez prisustva predstvanika Kosova. Naime, u medijima se spominjalo da je izjava češkog predsednika Zemana da voli Srbe, a da ne voli Kosovo i najave da će inicirati povlačenje priznanja njegove nezavisnosti, navela prištinske vlasti da odustanu od učešća na samitu. Međutim, iz kabineta kosovskog premijera u ostavci Ramuša Haradinaja su saopštili da se on u Pragu neće pojaviti zbog obaveza koje ima na Kosovu.

Uprkos tome, premijerka Ana Brnabić je na samitu prokomentarisala predlog češkog predsednika.

„To je interna stvar Češke Republike, Češka je stvarno naš dobar prijatelj i dobar partner i hvala svakako predsedniku Zemanu na tim rečima, zato što je makar otvorio tu debatu“, rekla je Ana Brnabić, predsednica Vlade Srbije.

Ne izostaju ni reakcije čeških zvaničnika. Češki ministar spoljnih poslova Tomaš Petšiček je rekao da ne vidi razlog zašto bi Češka povlačila priznanje Kosova.

„Češka podržava zemlje Zapadnog Balkana, dakle i Srbiju na putu u Evropsku uniju. Kosovo smo 2008. godine priznali i u interesu je naše bezbednosti i transparentnosti naše spoljne politike da tu ništa ne menjamo“, naveo je Tomaš Petšiček, češki ministar spoljnih poslova.

Na izjavu predsednika Zemana, tokom posete Vatikanu, reagovao je i predsednik Aleksandar Vučić, koji kaže da ne misli da je realno da će Češka povući priznanje nezavisnosti Kosova.

„Mi bismo to voleli, ali ne mislim da je to realno i jednostavno. Hvala našim českim prijateljima, hvala beskrajno Zemanu, hvala Babišu, ali da ne pravimo od njega neprijatelja ako ne bude odluke koju bismo mi voleli“, rekao je Vučić.

Dok se odluka Češke zvanično ne obelodani, u Pragu se izjava predsednika Zemana ocenjuje kao diplomatski gaf. S druge strane, opozicioni češki konzervativci i radikalni nacionalisti podržali su Zemanovu inicijativu za povlačenje nezavisnosti Kosova.