Sadžakov: Naivno je očekivati da će se papa više uključiti po pitanju Kosova

Vesti 12. sep. 201918:04 > 18:07
Podeli:
Izvor: N1

Slobodan Sadžakov sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu kaže da je za politiku Srbije važno da se ne promeni stav Katoličke crkve prema Kosovu i da bi dobro bilo za državu da taj stav ostane nepromenjen, ali je naivno očekivati da će papa uzeti neko veće učešče u rešavanju tog problema.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Vatikanu s poglavarom Rimokatoličke crkve papom Franjom, kome je preneo zahvalnost Srbije za principijelnu poziciju Svete Stolice po pitanju Kosova, kao i za podršku evrointegracijama Srbije.

Sadžakov kaže da je u najavamo tog susreta pitanje Kosova stavljeno u prvi plan, što je važno Srbiji.

„Ali, kao što smo videli, predmet razgovora su bili odnosi Srba i Hrvata, položaj katoličkog stanovništva u Srbiji, mislim da je pitanje Kosova bilo ključlno o kome su razgovarali“, kaže on.

Sadžakov je podsetio da je papa 2016. primio Hašima Tačija, a prošle godine i Ramuša Haradinaja.

„Papa je sveo svoju ulogu da sasluša obe strane, daleko od toga da će biti na čelu rešavanja tih problema na razini svetske politike“.

Zbog čega se razlikuje pozicija Vatikana kada je u pitanju nezavisnost Kosova u odnosu na poziciju od pre skoro 30 godina, kada je Sveta Stolica predvodila kampanju priznavanja nezavisnosti Slovenije i Hrvatske?

„Nameću se analogije između raspada Jugoslavije i situacije sada na Kosovu. Analogija je loš oblik zaključka, svaka situacija je nova i za sebe, treba je ostaviti po strani. Došlo je do krvavog raspada države, papa je samo izašao u susret tome što je bilo faktičko stanje, treba uzeti u obzir da u Sloveniji i Hrvatskoj većinom žive ljudi koji se opredeljuju kao katolici, tako da je i to bio jedan razlog da Sveta Stolica pokaže naklonost. Pitanje Kosova je toliko zamršeno, taklva jedna kost u grlu, pozicija pape je da se sačeka i da on ne bude u prvim redovima“, kaže Sadžakov.

On dodaje da je papa Franja pokazao puno znakova dobre volje. 

„Stopirao je kanonizaciju Stepinca, pohvalno se izrazio o patrijarhu Irineju, on je sve uradio što bi doprinelo ekumenskom dijalogu, možemo videti novi tip ponašanja, za razilku od SPC koja i dalje govori da nije vreme da papa poseti Srbiju, uslovljavaju izvinjenjima. To je problematičan odnos sa stanovištva sekularne države da jedan verski poglavar traži dozvolu drugog poglavara. Katolički vernici su uskraćeni da vide svog poglavara, vidi se jedna vrsta arogantnog stava SPC prema Katoličkoj crkvi, što otežava mogućnosti zbližavanja“.

Sadžakov navodi i da je veliku poteškoću u sprovođenju Vučićeve politike i rešavanju kosovskog problema činila SPC, njen stav i razmišljanje.

„Vučić se povukao i shvatio da mu SPC pravi problem, onda su pregovori propali i došlo je do zatišja. Država je pokušala da odobrovolji SPC da im kroz donacije porpavi materijalni položaj, Vučić je pokušao na saboru da omekša stav SPC, Irinej balansira, ali vidimo da je većinsko raspoloženje u SPC itekako ono staro, da SPC sledi staru nacionalisitčku politiku po pitanju Kosova, što može biti problem za Vučićevu politiku“.

Sadžakov dodaje i da mitropolit Amfilohije, koji je aktivan u kometarisanju državne politike prema Kosovu, pravi ogroman problem Vučiću, koji će se videti ako Vučić nastavi da sledi istu politiku.

„Amfilohije je oličenje konzervativnog dela SPC, najkonzervativnijeg dela, oličenje nacionalizma, mešanja sveštenstva u politiku. Bio je potpisnik apela srpskih intelektualaca da se status Kosova konzervira. Vidimo njegov stav da je ova politika neka vrsta izdaje, on je najveća prepreka promeni stava SPC. Mislim da će zadatak državne politike biti slamanje uticaja koji SPC ima u svetu politike“, kaže Sadžakov.