Babiš: Ne vidim razlog da Češka menja politiku i povlači priznanje Kosova

Vesti 12. sep 201916:56 > 20:46
Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Češki premijer Andrej Babiš izjavio je nakon sastanka premijera zemalja Višegradske grupe i zemalja Zapadnog Balkana u Pragu da bez obzira na najavu predsednika Češke Miloša Zemana da će to pitanje pokrenuti ne vidi razlog da češka vlada menja svoju politiku i povlači priznanje Kosova.

Babiš je na konferenciji za novinare nakon samita podsetio da je stav češkog predsednika prema Kosovu poznat i da ga redovno ponavlja već niz godina. 

„Spoljna politika Češke je stvar vlade. Ne vidim razlog da češka vlada menja svoju politiku“, kazao je povodom Zemanove najave Babiš.

Češki premijer upozorio je da redovno sastajanje najviših zvaničnika na kome je predsednik Zeman najavio da će narednog meseca pokušati da vidi da li bi Češka mogla da povuče priznanje Kosova služi upravo koordinaciji spoljne politike i inostranih poseta i da će na sastanku biti o tome debata. 

POVEZANE VESTI:

Babiš je na konferenciji za novinare rekao da Zemanova izjava nije kriva za odustajanje kosovskih zvaničnika da prisustvuju samitu i da mu je kosovski premijer poslao poruku u kome ga je obavestio da u Prag ne dolazi zbog unutrašnje političke situacije.

„Na samitu je kao predstavnik Kosova io otpravnik poslova ambasade u Pragu i on je imao istupanje na samitu“, rekao je Babiš. 

Predsednik Češke Miloš Zeman izjavio je češkim novinarima na kraju posete Beogradu da će na sastanku sa češkim premijerom i predsednicima oba doma parlamenta izneti kao argument za povlačenje priznanja Kosova to da se kosovskim zvaničnicima na vlasti zbog ratnih zločina bavi Haški tribunal, ali da ne bi tražio povlačenje priznanja ako bi u Prištini na vlast došle demokratske stranke neopterećene prošlošću. 

„Naravno da da. Ali suviše ste veliki optimista kada pretpostavljate da će se to desiti. Nažalost demokratske stranke imaju na Kosovu veoma slabu reprezentaciju“, kazao je predsednik Zeman na pitanje da li bi situaciju oko povlačenja priznanja promenila izborna pobeda demokratskih stranaka na Kosovu.

Zeman je češkim novinarima rekao da za pokušaj da izdejstvuje povlačenje priznanja Kosova ima dva argumenta, a prvi je taj da je Poslanički dom češkog parlamenta svojevremeno usvojio rezoluciju u kojoj poziva češku vladu da ne priznaje Kosovo, a tadašnja vlada premijera Mireka Topolaneka to nije poštovala i priznala je Kosovo u maju 2008. godine. 

„Drugi argument je to što se Haški tribunal bavi i zločinima izvršenim na kosovskoj teritoriji. Morate da priznate da ako su vodeći političari na čelu sa premijerom pod istragom za ratne zločine, to je nešto drugo nego kada bi bili pod istragom za privredni kriminal. Pretpostavljam da ću na savetovanju zvaničnika, to su četiri čoveka, pokušati da primenim te argumente i ili će mi to poći za rukom ili ne, to je život“, kazao je Zeman. 

Zeman je dodao da na samit predsednika zemalja Višegradske grupe i Zapadnog Balkana početkom oktobra u zamku Lani kraj Praga nije pozvao predsednika Kosova Hašima Tačija a jeste predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

MSP: Češka Kosovo priznala u potpunosti i definitivno, nikad nije povukla priznanje nijedne države

Češko Ministarstvo spoljnih poslova upozorilo je povodom najave predsednika Češke Miloša Zemana da će pokušati da vidi da li je moguće povlačenje priznanja Kosova da je Češka Republika Kosovo priznala kao državu u potpunosti i definitivno, a da nikada do sada Češka nije povukla svoje priznanje nijedne države. 

„Vlada Češke priznala je Kosovo i istovremeno dala saglasnost za uspostavljanje diplomatskih odnosa. Radilo se o priznanju de jure, tj. priznanju države koje je sa stanovišta međunarodnog prava potpuno i konačno. Češka Republika takođe u svojoj praski nikada do sada nije povukla priznanje nijedne države“, saopštilo je na svom sajtu češko MSP. 

U saopštenju se podseća da je Kosovo priznalo oko 100 zemalja članica Ujedinjih nacija, a da je primljeno i u neke međunarodne organizacije kao što su Međunarodni monetarni fond ili Svetska banka. 

„Češka Republika ima nesumnjiv interes da očuva međunarodne sprazume sa Republikom Kosovo uključujući tu i obaveze koje proističu iz njih za obe strane“, stoji u saopštenju. 

MSP je istaklo da je Češka potpisala sa Kosovom da kao država naslednica stupa u bilateralne međunarodne sporazume iz perioda od 1936. do 1999. godine još iz vremena Čehoslovačke i bivše Jugoslavije a da su se sa kasnijim sporazumima o readmisiji i o izbegavanju dvostrukog oporezivanja složili svojim potpisom, odnosno punomoćjem i tadašnji predsednik Vaclav Klaus i sadašnji Miloš Zeman.

Vaclav Klaus i Miloš Zeman su dosledni protivnici priznavanja nezavisnosti Kosova i obojica kao šefovi države blokiraju da se imenuje češki ambasador u Prištini pa su diplomatski odnosi od priznanja 2008. godine na nivou otpravnika poslova. Češki mediji upozoravaju da ako bi Češka povukla priznanje i prestala da priznaje Kosovo nastali bi problemi sa tim bilateralnim sporazumima i ne bi mogla da traži da se njihove odredbe ispunjavaju.