Komandant Nacionalne garde Ohaja: Pripadnici Vojske Srbije pravi profesionalci

Vesti 12. sep 201915:13 > 15:14
Tanjug/Jovo Mamula/Ministarstvo odbrane

Komandant Nacionalne garde Ohaja general-major Džon Heris ocenio je da su pripadnici Vojske Srbije "izuzetni domaćini i profesionalci kada je u pitanju vojnički poziv".

Heris je tokom razgovora s ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom u Beogradu ocenio da je saradnja sa Vojskom Srbije u oblasti sajber bezbednosti veoma bitna i poručio da obe strane imaju šta da nauče jedna od druge.

Dodao je da je posebno zadovoljan organizacijom zajedničkih vežbi i kao primer naveo vežbu „Platinum Wolf“.

Ministar odbrane ocenio je da se saradnja sa Nacionalnom gardom Ohaja razvija na obostrani interes, a da najbolji deo bilateralnih odnosa predstavlja vojno – vojna saradnja, koja se, kako je naveo, odvija na brojnim poljima poput zajedničkih vojnih vežbi, u oblastima sajber bezbednosti, medicine i verske službe, kao i na projektu razvoja Centra za obuku jedinica za učešće u multinacionalnim operacijama u bazi „Jug“, saopštilo je resorno ministarstvo.

Govoreći o aktuelnim pitanjima političko-bezbednosne situacije u regionu, sa težištem na nepromenjeni stav Srbije po pitanju statusa Kosova i Metohije, Vulin je naveo da Beograd čini sve da se pregovori sa Prištinom okončaju na najbolji mogući način, uz trajno i održivo rešenje koje će celokupnom regionu doneti stabilnost i prosperitet.

On je ponovio stav da je transformacija Kosovskih bezbednosnih snaga u tzv. Vojsku Kosova „apsolutno neprihvatljiva“.