Vučić: Mislim da nije realno da Češka povuče priznanje nezavisnosti Kosova

Vesti 12. sep. 201913:13 > 13:36
Podeli:
Izvor: N1

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ne misli da je realno da Češka povuče priznanje nezavisnosti Kosova.

Komentarišući najavu predsednika te zemlje Miloša Zemana da će pred češkim institucijama pokrenuti pitanje povlačenja priznanja, Vučić je kazao da su Česi „iskreni prijatelji“ Srbije, ali da države, posebno one koje su kako je naveo, „u jednom bloku“, ne menjaju često svoje odluke.

POVEZANE VESTI

„Mi bismo to voleli, ali ne mislim da je to realno i jednostavno. Hvala našim českim prijateljima, hvala beskrajno Zemanu, hvala Babišu, ali da ne pravimo od njega neprijatelja ako ne bude odluke koju bismo mi voleli“, rekao je predsednik Srbije novinarima u Vatikanu posle sastanka sa papom Franjom.

Premijer Češke Andrej Babiš izjavio je ranije danas da je spreman da sa predsednikom Milošem Zemanom razgovara o eventualnom povlačenju priznanja nezavisnosti Kosova, dok je ministar spoljnih poslova te zemlje Tomaš Petšiček poručio da ne vidi u ovom trenutku razlog za takvu debatu, jer se situacija na Balkanu nije nikako dramatično promenila, ali je i dodao da će rado popričati sa predsednikom.

Vučić: Netačno da je PKB opljačkan

Vučić je ocenio, komentarišući izjavu zamenika predsednika Stranke slobode i pravde Borka Stefanovića da je Srbija prodajom PKB-a „opljačkana za najmanje 106 miliona evra“, da to nije tačno, jer je prodaja obaljena u otvorenoj tenderskoj proceduri.

„Oni koji opljačkali zemlju dok su bili na vlasti vam kažu da otvorena tenderska procedura nije dobra?“, upitao je Vučić nakon sastanka sa papom Franjom u Vatikanu.

Vučić je kazao da je tender za prodaju PKB-a bio otvoren i su oni koji su „ukrali 600 miliona“ mogli da se jave na tender.

Zamenik predsednika Stranke slobode i pravde Borko Stefanović izjavio je ranije danas da je finansijskim izveštajem koji je objavila kompanija Al Dahra potvrdjeno da je Srbija prodajom PKB-a „opljačkana za najmanje 106 miliona evra“.

Stefanović je u pisanoj izjavi naveo da je kompanija Al Dahra u finansijskom izveštaju za 2018. godinu prikazala da je vrednost PKB-a čak 106 miliona evra veća od cene po kojoj ga je kupila od države Srbije.

Razgovor sa stanarima hotela „Bristol“

Predsednik Srbije najavio je u Vatikanu da će po povratku u Beograd razgovarati sa penzionisanim vojnim licima, stanarima hotela „Bristol“, koji osmi dan štrajkuju glađu.

„Večeras ili sutra ću razgovarati sa ljudima iz ‘Bristola’, ako možemo da rešimo nešto“, rekao je Vučić.

Grad Beograd je, prema rečima je predstavnika Udruženja vojnih beskućnika i stanara hotela „Bristol“, dao 134 stana da se za potrebe „Beograda na vodi“ rasele stanari „Bristola“, a da njima umesto trajnih ponovo nude privremena rešenja.