Vučić u Vatikanu: Voleo bih da papa Franja poseti Srbiju

Podeli:
Izvor: Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Vatikanu s poglavarom Rimokatoličke crkve papom Franjom, kome je preneo zahvalnost Srbije za principijelnu poziciju Svete Stolice po pitanju Kosova, kao i za podršku evrointegracijama Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Vatikanu da bi on voleo da papa Franja poseti Srbiju, ali da je za tako nešto potrebna saglasnost Srpske pravoslavne crkve.

„To je uvek pitanje za našu crkvu“, rekao je Vučić novinarima nakon sastanka sa papom.

On je naveo da je na sastanku preneo pozdrave patrijarha Irineja papi a da je od pape u nekoliko navrata čuo da on izuzetno ceni srpskog patrijarha.

Vučić je ocenio i da Vatikan vodi ozbiljnu politiku i da će čuvati svoju poziciju po pitanju ranije odluke da ne prizna nezavisnost Kosova.

„Ali Vatikan želi i razgovore i mirno rešenje između Srba i Albanaca“, izjavio je Vučić.

Vučić je rekao da je u razgovoru sa papom mnogo toga naučio i pametnog čuo, a da je video njegovu brigu za sve ljude na Balkanu i građane Srbije.

„Ja sam mu govorio o Kosovu i Metohiji i našim svetinjama tamo, o teškom položaju našeg naroda i pokušaju da nađemo kompromis, ali da je za tako nešto potrebno dvoje. Govorio sam i o neophodnosti popravljanja odnosa Srba i Hrvata. Svima je jasno da nas istorija i prošlost dele, da imamo drugačiji pogled na ono što je bilo, ali važno je da se usmeri pogled na budućnost i u tome je veoma bitna uloga Svete Stolice za odnos Srba i Hrvata“, rekao je on.

Vučić je rekao da će i Srbi i Hrvati morati da nauče da poštuju više jedni druge i da vode računa o budućnosti a ne o onome što je bilo pre 20 ili 70 godina.

On je naveo da je bilo reči i o položaju katolika u Srbiji i da se razgovaralo o restituciji i o pitanju poreza, a da je on izrazio nadu da postoji prostor da se učini još više da bi se popravio položaj tog dela stanovništva Srbije.

Kako je ranije saopštilo Predsedništvo Srbije, Vučić je s papom razgovarao o bilateralnim odnosima, evrointegracijama Srbije, regionalnoj i medjunarodnoj saradnji.

Vučić je naglasio da je saradnja Srbije i Rimokatoličke crkve vrlo dobra i na izuzetno konstruktivnom nivou, uz obostrano uvažavanje, kao i da je Srbija dugoročno opredeljena da neguje i unapredjuje odnose sa Svetom Stolicom, podsetivši da se naredne godine navršava 100 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

U razgovoru sa papom, Vučić je istakao i da odnose Srbije i Svete Stolice odlikuje podudarnost stavova po značajnim međunarodnim pitanjima.

Reč je, pre svega, o pitanju zaštite hrišćana i hrišćanskog nasleđa i unapredjenju njihovih ljudskih prava.

S tim u vezi, Vučić je ukazao na izuzetan značaj zaštite, poštovanja i unapredjenja prava srpskog i ostalog nealbanskog stanovništva na Kosovu, zaštite i obnove srpskog verskog i kulturnog nasledja, a posebno pravoslavnih crkava i manastira pod zaštitom UNESKO, dodaje se u saopštenju.

Vučić je papi preneo da Srbija „izuzetno ceni principijelnu poziciju Svete Stolice po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, kao i razumevanja za poziciju Srbije utemeljenu na poštovanju medjunarodnog prava“, naglasio je Vučić i zahvalio na konstruktivnom pristupu Vatikana po tom pitanju.

„Srbija je čvrsto uverena da razgovori predstavljaju jedini put za rešavanje svih otvorenih pitanja, zbog čega smo se i nakon uvodjenja taksi, uzdržali od recipročnih mera i bilo kakvih poteza, koji bi dodatno otežali postojeće stanje“, rekao je Vučić.

On je dodao da srpska strana „nastavlja konstruktivno zalaganje za pronalaženje održivog i kompromisnog rešenja za pitanje Kosova, isključivo putem dijaloga, dok prištinska strana, povlačenjem iracionalnih jednostranih poteza i konstantnim provokacijama, onemogućava bilo kakav dijalog i dogovor“.

Predsednik Srbije je papi Franji preneo i „iskrenu zahvalnost“ zbog podrške koju Vatikan pruža evropskim integracijama Srbije.

„Posebno cenimo zalaganje da se proces evrointegracija regiona Zapadnog Balkana u EU ubrza, a države članice ohrabre da pomognu i podrže taj proces“, rekao je Vučić dodajući da je članstvo u EU jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije.

Vučić je dodao da nedavne posete pape Zapadnom Balkanu „predstavljaju snažnu političku podršku čitavom regionu i pružaju važan doprinos jačanju dijaloga, duha humanosti i solidarnosti, kao i podršku u pogledu strateški značajnih političkih pitanja za čitav region“.

Vučić i papa Franja su razgovarali i o jačanju saradnje u oblasti kulture, istorijskih nauka, kao i zajedničkim projektima naučnih instituta Srbije i Svete Stolice, navodi se u saopštenju.

Vučić razgovarao i sa kardinalom Parolinom

Izvor : Tanjug/Predsedništvo Srbije

Predsednik Srbije razgovarao je i s kardinalom Pjetrom Parolinom, državnim sekretarom Svete Stolice, o jačanju bilateralnih odnosa, zaštiti i unapređenju ljudskih prava hrišćana i hrišćanskog kulturnog nasleđa, kao i o promovisanju interkulturnog dijaloga i saradnji u multilateralnim okvirima.

Vučić je istakao da su odnosi Srbije i Vatikana posebno unapređeni dvodnevnom posetom Parolina Srbiji u junu ove godine, prilikom otvaranja novog sedišta Međunarodne biskupske konferencije Svetog Ćirila i Metodija, objavljeno je na Instagram nalogu predsednika „Budućnost Srbije“.

Vučić je istakao da Srbija visoko uvažava lično angažovanje pape Franja po ključnim međunarodnim pitanjima.

Vlada Srbije svake godine iz budžeta izdvaja sredstva u cilju unapređenja saradnje sa Rimokatoličkom i drugim crkvama i verskim zajednicama.

U dogovoru sa biskupijama, sredstva se usmeravaju na projekte obnove i izgradnje crkava i crkvenih objekata, projekte očuvanja verskog, kulturnog i nacionalnog identiteta, kao i na unapređenje srednjeg i visokog teološkog obrazovanja, objavljeno je na nalogu „Budućnost Srbije“.