Zukorlić se kandidovao za reisa u BiH, obećava distanciranje IZ od politike

Vesti 11. sep 201919:14 > 19:18
N1

Noćas je istekao rok za podnošenje kandidatura za reis-ul-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Pored aktuelnog reisa Huseina Kavazovića, kandidat će biti i bivši muftija sandžački, narodni poslanik, predsednik skupštinskog Odbora za obrazovanje i lider Stranke pravde i pomirenja - Muamer Zukorlić.

Šta on kaže o kandidaturi i da li je ona iznenađenje u odnosu na dosadašnje Zukorlićevo političko i versko angažovanje?

Planove da se kandiduje Zukorlić kaže da nije imao. Nije imao ni prava, dodaje, da kandidaturu Mešihata Islamske zajednice u Srbiji odbije.

„Jedna strana me vuče u to da bih voleo da pobedim, a druga strana – ne znam da li je bilo dobro da to bude sada ili možda kasnije dok zaokružim izvesne aktivnosti na poslu koji sam započeo“, kaže Zukorlić.

A započeo je, priznaje, dosta poslova.

Osim u Skupštini gde je izabran za narodnog poslanika 2016, u decembru 2017. preuzeo je vođstvo Stranke pravde i pomirenja. Ukoliko bude izabran za vrhovnog poglavara Islamske zajednice u BiH, povući će se, tvrdi, sa svih političkih funkcija. Njegovo moguće povlačenje, kako kaže, izaziva bojazan u Novom Pazaru, poput one kada je kao muftija otišao za Beograd.

„Kod nas postoji to uverenje po ranijim predstavnicima koji su odlazili iz Sandžaka da je Beograd jedna živobara koja sve ove koji dođu iz provincije proguta. Ili se ne vrate, ili se vrate potpuno prerađeni… Međutim, evo nakon skoro jednog mandata su se uverili da sam drugačiji, da sam žilaviji, da sam otporniji“, navodi za N1 Zukorlić.

A otporna je i zgrada Islamske zajednice koju je vodio, u najužem centru Novog Pazara, koja je bila predmet spora sa lokalnom vlašću, a za čiju nadgradnju nije bilo neophodnih dozvola. Iako je tada povezivan sa izgradnjom nelegalnog objekata, Zukorlić je u novembru 2016. na optužbe ovako odgovorao: „Ovo je hajka u kojoj učestvuju političari i mediji“.

Takozvana hajka koju je prekinuo, tada premijer, Aleksandar Vučić, upitan da li će nelegalni objekat biti srušen.

„Hoćete da imamo sukob pravoslavaca i muslilana? Ja neću… Ali dajte nam način da vidimo kako ćemo da primenimo zakon. Dajte da mi pokušamo da ga pronađemo, a ne da uđemo u rat i u sukobe. Neću da pošaljem hiljadu žandarma da bismo se tukli sa muslimanima“, rekao je Vučić 18. novembra 2016.

Ipak, partnerstvo sa liderom naprednjaka, za koje je sam Zukorlić tvrdio da počiva na dijalogu i pomirenju, zapelo je posle godinu dana.

„Prva godina je išla solidno, kasnije je to zapelo zbog ovog „dodikovanja“, prekograničnog, koje udara direktno na suverenitet BiH i tu ja izražavam veliko nezadovoljstvo. Više puta sam ukazivo vrhu države u Beogradu da bi trebalo da se distanciraju od Dodika ukoliko žele da idu putem dijaloga i pomirenja srpskog i bošnjačkog naroda“, naveo je u novembru 2018. Zukorlić.

Za budućnost stranke koju vodi ne brine, a u slučaju da bude izabran za reisa, obećava da će ostati veran svojim principima. Ipak napominje – za rukovanje je potrebno dvoje.

„Naravno da ću dići glas protiv svakog socijalnog, ekonomskog, opšte društvenog, moralnog, etičkog zla koje neko ili dopušta ili širi u društvu. To su stvari oko kojih moramo praviti saveze. Najniži oblik je da kritikujem, ja sam spreman više od toga, da budem partner svim političkim strukturama“, kaže danas Zukorlić.

U obraćanju publici sarajevskog Novog dana Zukorlić je obećao da će se, ako bude izabran, baviti distanciranjem IZ od političkih uticaja, ali i pitanjem islamofobije i frakcionaštva.