Janjić: Mediji poslednja tačka na kojoj će vlast biti spremna da popušta

Vesti 11. sep. 201916:59 > 17:19
Podeli:
Izvor: N1

Urednik agencije Beta Dragan Janjić ocenio je u Danu uživo, govoreći o okruglom stolu vlasti i opozicije na FPN, da su mediji poslednja tačka na kojoj će vlast biti spremna da popušta. "Mislim da su mediji jako važni za opoziciju, a još su važniji za vlast, oni su tačka koja omogućuje vlastima da opstanu", smatra on.

Janjić je ocenio da „ne možete imati normalnu situaciju na medijskoj sceni, ako je nemate na političkoj“.

„Mediji su poslednja tačka na kojoj će vlasti biti spremne da popuštaju. Mislim da su mediji jako važni za opoziciju, a još su važniji za vlast. Oni su tačka koja omogućuje vlastima da opstanu“, kaže on.

POVEZANE VESTI

Dodaje da je misija OEBS uglavnom posmatračka misija i da to „svakako neće biti dovoljno da bi se obezbedili normalni uslovi“.

„Mislim da će biti potrebno snažnije angažovanje Vašingtona i Brisela“, kaže on.

Govoreći o medijskoj strategiji, kaže da ona daje smernice u kom pravcu treba da vodite politiku.

„Mi imamo zakone medijske, ali niko ih ne poštuje, a strategija u tom smislu neće promeniti ništa, ona nema zakonsku snagu“, kaže.

Smatra da to tek treba rešavati u praksi.

„Ključno pitanje je da li se i u kojoj meri poštuje zakon, ma kakav on bio. Odgovor je, nažalost, poštuje se vrlo malo“, kaže.

Janjić smatra da imamo permanentan trend pogoršanja, kao i da se ne može očekivati da če to biti popravljeno u šest meseci.

„Stvari ne mogu da se promene naglo, možemo samo da govorimo o tome da li će stvari početi da se menjaju i popravljaju. Mi još nismo u tom procesu, imamo neka deklarativna obećanja, ali to samo po sebi ne znači mnogo. To nije početak koji očekujemo, trebalo bi da bude da se napravi drugačiji balans na medijskoj sceni“, kaže.

Dodaje da se 80 odsto stanovništva informiše preko nekoliko mejnstrim medija, kao i da oni „nemaju pristup relevantnim mišljenjima“.

„Uticaj je ogroman i mislim da to pokazuje istraživanje javnog mnjenja. Imate permanentno prisustvo šefa države, vladajućih stranaka, ljudi to konzumiraju i na osnovu toga formiraju svoje mišljenje. Imate na društvenim mrežama i portalima vrlo oštre stavove o vlasti, ali nesrazmeran je uticaj i ne može da se kaže da imamo normalnu medijsku scenu“, kaže on.

Kaže da je „dužnost vlasti da obezbedi normalan protok informacija“.

„To se ovde ne radi, mi imamo fingirano medijsko tržište, ako govorimo o informacijama, to je tržište spinovima, a ne informacijama“, kaže.

Kaže da, da bi jedno društvo napredovalo, mora da bude razmene mišljenja.

„Objektivno gledano, nije stvar u tome da li vi imate slobodu da kažete nešto, stvar je u tome dokle i do koga dopire ta sloboda, ta poruka koju ste emitovali. Poruke treba da stižu do stanovništva, da bi svaki građanin mogao po sopstvenoj savesti da odlučuje. Ako ne stižu, onda je to propaganda, nije informisanje“, kaže.