Srpska lista: Odluka CIK-a o kosovskim dokumentima na izborima protivpravna

Vesti 11. sep. 201913:35 > 13:46
Podeli:
Izvor: Tanjug/Kosovo Online

Srpska lista ocenila je da je odluka Centralne izborne komisije (CIK) Kosova, kojom se određuje da je učešće na izborima omogućeno samo biračima sa kosovskim dokumentima, protivpravna i da predstavlja flagrantno kršenje zakona sa ciljem da se onemogući Srbima da iskoriste svoje pravo glasa i izaberu svoje legitimne predstavnike na izborima.

Kako prenosi portal Kosovo onlajn, predsednik Srpske liste Goran Rakić je na konferenciji za novinare u Kosovskoj Mitrovici rekao da lice koje je upisano u birački spisak neće moći da glasa sa srpskim dokumentima i ponovio da je u zakonu jasno definisano da se za potrebe identifikacije mogu koristiti sva važeća dokumenta, bez obzira na to ko ih je izdao.

Potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić je rekao da snažna inicijativa za takvu odluku dolazi od albanskih partija „ali i od onih koji za sebe govore da su predstavnici Srba“.

On je rekao da je takva odluka usmerena i prema raseljenim licima koja još nisu ostvarila svoje pravo na povratak na Kosovo.

Potpredsednik Srpske lista Igor Simić je izrazio nadu da panel za žalbe neće podleći političkom pritisku i da će uslediti ukidanje takvog i donošenje administrativnog uputstva koje je u skladu sa zakonom.

„Srpska lista ne zahteva bilo kakav bolji tretman u odnosu na bilo koju drugu partiju koja se prijavila na ovim izborima, već tražimo samo da se poštuje zakon i da se izborna pravila ne menjaju u toku izbornog procesa“, rekao je Simić.

Centralna izborna komisija Kosova proglasila je konačnu listu partija i kandidata za vanredne parlamentarne izbore 6. oktobra, prenosi prištinska štampa. Na izborima će učestvovati 21 politička stranka, četiri koalicije i ukupno 1.070 kandidata.

Jablanović za poštovanje zakona

Član Izvršnog odbora Partije kosovskih Srba Dragan Jablanović, čija stranka će učestvovati na predstojećim izborima 6. oktobra na Kosovu, izjavio je da je uvek za poštovanje zakona i da institucije treba da reše pitanje odluke CIK-a da na izborima mogu glasati samo birači sa kosovskim dokumentima.

U izjavi za Kosovo online Jablanović je rekao da nije baš upućen u detalje te odluke, ali da zakon treba da se poštuje, ne samo u tom slučaju, već uvek.

„Kada bi se zakon poštovao, ne bi bila ovakva situacija u društvu, bilo bi bolje i gradjanima i strankama“, rekao je Jablanović.

Na pitanje da li misli da je u redu da se na glasanje može samo sa kosovskim dokumentima, on je rekao da ako je zakon takav, onda je u redu, ali se ogradio da ne zna da li je zaista zakon takav.

„Imamo saopštenje člana CIK-a ispred Srpske liste koji kaže da je zakon prekršen i to bi trebalo da reše institucije, da kažu da li je ili ne zakon prekršen“, rekao je Jablanović i dodao da „to treba da se razjasni, a ne kao uvek jedni kažu jedno a drugi drugo zbog čega je narod sluđen“.

Objasnio je da ljudi veruju svojoj zajednici, svojim rukovodiocima, da dolazi do tenzija koje su najmanje potrebne u ovom, ali u svakom drugom momentu kada je situacija na Kosovu konfuzna.

Prema Jablanovićevom mišljenju, odluka CIK-a uticaće na izlaznost srpskih birača na birališta.

„Biće manje Srba, nekim strankama će to pogodovati a nekima ne, ali to ne bi smelo da bude motiv da se tako radi već bi morao da se poštuje zakon pa ko koliko mandata osvoji“, poručio je Dragan Jablanović.