Uhapšeno osam osoba zbog korupcije, za jednom osobom se traga

Vesti 10. sep. 201916:59 > 17:03
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Policija je uhapsila osam osoba zbog sumnje da su izvršili više koruptivnih krivičnih dela, dok se za jednom osobom traga, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Osumnjičeni Ž.O. (48), odgovorno lice firme „Tornado Šped“ iz Subotice uhapšen je zbog sumnje za zloupotrebu položaja odgovornog lica, poresku utaju i pranje novca.

Zbog sumnje da su pomogli u izvršenju krivičnih dela zloupotreba položaja službenog lica i pranje novca, uhapšeni su i radnica „Tornado Špeda“ B.G. (38), kao i otkupljivači voća i povrća J.Ž. (43), S.Š. (44), P.P. (50), O.Č. (58).

Fitosanitarna inspektorka I.M. (45) uhapšena je zbog zloupotrebe službenog položaja, a radnik JKP Čistoća i Zelenilo Subotica R.Đ. (60) zbog falsifikovanje službene isprave.

Sumnja se da je Ž.O. sa B.G, J.Ž, S.Š, P.P, O.Č, organizovao uvoz i transport voća iz Grčke, a zatim, suprotno Sporazumu o slobodnoj trgovini između Srbije i Rusije organizovao izvoz tog voća u Rusiju, praveći fiktivnu dokumentaciju da voće vodi poreklo od srpskih proizvođača.

Kako se sumnja, Ž.O. je sa računa firme „Tornado Šped“ uplaćivao novac na račun poljoprivrednih proizvođača, za veću količinu voća od one koja je realno isporučena, a oni su potom novac vraćali Ž.O. i drugim poljoprivrednim otkupljivačima.

Sumnja se da je na ovaj način osumnjičeni Ž.O. pribavio protivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 24.706.403 dinara i izvršio poresku utaju u od 11.892.399 dinara.

I.M. i R.Đ. se sumnjiče da su pomogli Ž.O. u falsifikovanju dokumentacije i omogućili mu da proda nektarine, vraćene iz Rusije, koje su po rešenju Fitosanitarne inspekcije trebalo biti uništene zbog neispravnosti.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu.

Krivičnom prijavom je obuhvaćen i četrdesettrogodišnji muškarac, otkupljivač voća i povrća, za kojim se intenzivno traga.

Takođe, zbog postojanja sumnje da su izvršili krivično delo pranje novca, po nalogu nadležnog tužilaštva biće podneta krivična prijava i protiv 25 poljoprivrednih proizvođača.