Brnabić: To više nije spor dve zemlje već sukob između fašizma i antifašizma

Vesti 10. sep 201914:05 > 15:33
N1

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić komentarisala je situaciju sa razmenom protestnih nota između Srbije i Hrvatske i rekla da to više nije spor između dve zemlje već sukob između fašizma i antifašizma.

„Ne bih se dalje uplitala u te note, zato što mislim da nas međusobne note uvode u ‘vrzino kolo’ u kome mi gubimo jasnu sliku o tome šta se desilo. A desilo se to da je naša delegacija, naši mladi kadeti, išli da odaju počast žrtvama u Jasenovcu, jednom od najvećih stratišta tokom Drugog svetskog rata u Evropi“, rekla je Brnabić novinarima u Luksemburgu.

Dodala je da to nije sukob između Beograda i Zagreba odnosno Srbije i Hrvatske.

„Ovo je sukob između fašizma i antifašizma“, rekla je ona.

Podsetimo, Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske je saopštilo da je ambasadorka Srbije u Zagrebu Mira Nikolić odbila da primi protestnu notu Hrvatske zbog „pokušaja nenajavljenog i nezakonitog ulaska pripadnika Vojske Republike Srbije“ u Hrvatsku.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije (MSP) je tim povodom saopštilo da je ambasadorka Srbije u Zagrebu imala zakazan sastanak na inicijativu MSP kako bi predala protestnu notu. Kako je saopšteno, predstavnici hrvatskog ministarstva odbili su da prime notu Srbije, želeći da uruče svoju notu, koju je ambasadorka Srbije odbila da primi.

Delegaciji Vojske Srbije sprečena je da uđe u Hrvatsku, gde se zaputila na obeleževanje dana Jasenovačkih novomučenika.

Ministarstvo odbrane Srbije saopštilo je da je poseta bila najavljena, a da su u prtaljagu bile zvanične uniforme što je, kako kažu, dozvoljeno i u skladu sa pravilima službe.

Posle ovog događaja, usledile su međusobne optužbe srpske i hrvatske strane, koja tvrdi da je postupila kao ozbiljna država.

Brnabić o izbornim uslovima: Saradnja s OEBS-om nije ustupak ni opoziciji ni međunarodnoj zajednici

Premijerka Srbije izjavila je da Srbija sarađuje sa OEBS-om, odnosno njegovom Kancelarijom za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) na poboljšanju izbornih uslova od 2017. i da to nije ustupak ni opoziciji ni međunarodnoj zajednici. 

Brnabić je rekla da država to radi u interesu građana, objavljeno je na sajtu srpske vlade. Ona je podsetila da se sastala sa Misijom ODIHR-a početkom avgusta i da su tom prilikom postignuti konkretni dogovori, između ostalog i to da vlada pošalje toj organizaciji Zakon o centralnom registru stanovništva, koji je već usvojen.

Poslali smo to već naredni dan, nismo još dobili komentare, a spremni smo i da izmenimo tekst, ukoliko imaju neke komentare koji su značajni, navela je premijerka.

Brnabić je objasnila da je dogovoreno i da se formira radna grupa, koju sada vodi potpredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović. Prema njenim rečima, postignut je dogovor i o tome da se nastave obuke s RIK-om i da se organizuje konferencija o ravnopravnosti polova u kontekstu izbora i izbornih lista.

Brnabić je odbacila spekulacije da pristanak na određene zahteve OEBS-a predstavlja nekakav ustupak opoziciji, i podsetila na to da je Zakon o centralnom registru usvojen na inicijativu vlade kako bi se, između ostalog, uredio birački spisak.

Ona je naglasila i da nisu tačne spekulacije da je Vlada nešto radila pod međunarodnim pritiskom, jer je počela saradnju sa ODIHR-om još 2017. godine, kada još nije bilo govora o izborima, navodi se na sajtu vlade Srbije.