Sibinjanin Janko dobio drveni mač

Vesti 10. sep 201912:02 > 12:06
Tanjug / Tanja Valič

U ruci Sibinjanin Janka, koji sa Keja oslobođenja u Beogradu od jula meseca gleda u Dunav, a kome je početkom avgusta ukraden mač iz ruke, od pre nekoliko dana ponovo se nalazi oružje, ali ovog puta drveno, piše Politika.

POVEZANE VESTI

Kako piše Politika, a prneosi 021, nepoznate osobe zaključile su da baš i nije lepo da obeležje junaku koji je 1456. godine oslobađao Beograd od osmanske vlasti dva meseca bude bez oružja, pa su izradile i u ruke mu stavile drveni mač.

Pravi mač Sibinjanin Janka i dalje je u preduzeću „Kes internešnala“. Ova mađarska firma sa ispostavom u Srbiji je i postavila spomenik junaku. Sada se samo čeka da tvorac bronzane figure, poznati mađarski vajar Ištvan Madaraši, ponovo pričvrsti, odnosno zavari mač.

Prema nekim informacijama, trebalo je u Beograd da dođe oko 25. avgusta, jer je bio na izložbi u Italiji, ali se to nije dogodilo.

Spomenik je otkriven 22. jula, a mač je ukraden posle nedelju dana. Policija je brzo privela trojicu mladića koji su na saslušanju rekli da su mač odneli jer je bio labavo pričvršćen. Oni su ga skinuli i ostavili pored spomenika, pa su se vratili po njega kako ga neko ne bi odneo.