Obradović podneo krivičnu prijavu protiv Vučića

Vesti 10. sep. 201910:53 > 13:14
Podeli:
Izvor: Dveri

Predsednik Dveri Boško Obradović je u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu predao krivičnu prijavu protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića "zbog sumnje da je izjavama datim prilikom posete američkih senatora, a u vezi sa KiM, prekršio članove 305, 306, 307 i 320 Krivičnog zakonika RS".

Obradović je rekao da je, prilikom posete senatora iz SAD, Vučić je pokazao da je „politika aktuelne vlasti ugrožavanje teritorijalne celine države Srbije, što je po članu 307. Krivičnog zakonika krivično delo“.

„On je istakao da je spreman da prizna nezavisno Kosovo ako dođe do kompromisnog rešenja. Krivični zakonik ne poznaje nikakve uslove pod kojima je dozvoljeno ugrožavanje nezavisnosti Srbije iz čl. 305, priznanje kapitulacije ili okupacije iz čl. 306, ugrožavanje teritorijalne celine iz člana 307 ili pripremanje dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Srbije iz čl. 320 KZ“, rekao je Obradović.

Lider Dveri je dodao da je ova Vučićeva izjava „samo kontinuitet kršenja Ustava od strane predstavnika aktuelne vlasti“.

„Podsećam da smo već podneli krivičnu prijavu protiv ministra (Aleksandra) Vulina, zbog njegovih izjava o razgraničenju i da smo reagovali i povodom nedavnog njegovog intervjua u Večernjim novostima, u kom takođe poziva na razgraničenje. I Vučiću ovo nije prvi put. Svi se sećamo njegovih izjava da se zalaže za razgraničenje“, rekao je Obradović.

On je istakao da „obični građani imaju slobodu da se politički zalažu za šta god hoće“, ali da su predsednik države i ministri dužni da štite Ustav, a ne da pozivaju na njegovo kršenje.

„Njihova reč ima znatno veću težinu u smislu političkog pravca i odluka države Srbije, i zato ovakve njihove izjave spadaju u dela kažnjiva Krivičnim zakonikom“, rekao je Obradović.

„LDP na elegantan način iskopirao ideju Dveri“

Boško Obradović kazao je da je kod predloga lidera Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomira Jovanovića o formiranju „predizborne vlade“ neprihvatljiva samo klauzula koja se odnosi na to da ona bude formirana momentom raspisivanja izbora.

Obradović je kazao da bi po tom predlogu trajanje prelazne tehničke vlade bilo ograničeno na 45 dana i da su njihovi zahtevi da ta vlada mora trajati od šest do 12 meseci i da bi morala da garantuje slobodne medije i fer i poštene izbore.

„Mislim da je Čedomir Jovanović na jedan elegantan način iskopirao ideju Dveri o prelaznoj vladi o kojoj ja govorim već mesecima unazad“, izjavio je Obradović i naveo primere takvih vlada u Austriji, Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori.

On je kazao da cilj Dveri nije bojkot izbora i Skupštine Srbije, već pošteni i fer izbori, kao i da je taj pokret uvek spreman da razgovara o tome.

„Mi smo spremni da potpišemo sveobuhvatni sporazum koji bi doneo fer i poštene izbore, ali naši uslovi su jasni minimum šest do 12 meseci mora da postoji sloboda medija i garancije da će se taj sporazum primeniti“, naveo je Obradović.

On je kazao da smatra da je prelazna tehnička vlada najbolji garant toga i da je spreman da čuje i druge predloge, mada, kako je istakao, misli da je prelazna tehnička vlada najbolji predlog,“jer Aleksandru Vučiću i Srpskoj naprednoj stranci više niko normalan u Srbiji ne može da veruje na reč“.

On je kazao da veruje će se na okruglim stolovima na Fakultetu političkih nauka u Beogradu o izbornim uslovima dogovoriti „vlast i lažna opozicija oličena u Vojislavu Šešelju i Nenadu Čanku“.

„Bilo kome drugom ko je spreman da tu vrstu dogovora sa aktuelnom vlašću, on od tog trenutka postaje takođe lažna opozicija“, poručio je Obradović.

On je kazao i da će se videti „da li Čedomir Jovanović želi da se vrati u opoziciju svojim predlogom prelazne vlade ili ce i taj predlog služiti samo za zamajavanje javnosti u dogovoru sa Aleksandrom Vučićem“.

„Dakle, biće to jedan dobar test ko će učestvovati na Vučićevim lažnim izborima, ko je prava a ko lažna opozicija, i dobar test su bili izbori u Medveđi kada su učestvovali Vučićevi penzioneri, Vučićevi radikali i Vučićeva desnica i tako će izgledati i izbori na proleće“, rekao je Obradović.