Filip David najavio obnavljanje Beogradskog kruga: Razgovori o važnim pitanjima

Vesti 09. sep 201923:34 > 23:39
Izvor: N1

Pisac Filip David najavio je obnavljanje tradicije nekadašnjeg Beogradskog kruga, ali na nešto drugačiji način i u novim okolnostima.

David, koji je osnivač prve antiratne organizacije – Beogradskog kruga, osnovanog u februaru 1992. pojašnjava da se pokretanje otvorene tribine Forum u organizaciji Foruma pisaca i Građanskog demokratskog foruma (GDF) zasniva na potrebi da postoji jedno stalno mesto gde će se ozbiljno, dokumentovano i kritički razgovarati o važnim pitanjima srpske spoljne i unutrašnje politike, ekonomije i kulture.

Iz Foruma pisaca i GDF najavljuju za Danas da će serija otvorenih tribina pod naslovom Forum početi 14. septembra.

„Oslanjajući se na tradiciju otvorenih tribina Beogradskog kruga početkom devedesetih godina, uvereni da nijedan bitni problem društva u međuvremenu nije razrešen i da su se pojavili samo mnogi novi, želimo da pokrenemo razgovore koji će biti oštro suprostavljeni marketinškim potezima populističkih političara“, navode iz tih organizacija za Danas. 

Prva tribina biće posvećena Evroazijskoj uniji i predstojećem ulasku Srbije u nju, kao i konsekvencama takvog poteza. 

„Želimo da upoznamo javnost o svim aspektima društvenog mazohizma iz kojeg proističe i ova državna odluka, samo jedna nova u nizu onih koje su bacile naše društvo na dno svetskih lestvica, kulturnih, obrazovnih, ekonomskih i političkih“, poručuju organizatori.