Protest boraca u Nišu zbog neisplaćenih dnevnica i diskriminacije

Vesti 09. sep 201914:29 > 14:29
N1

Oko 50 učesnika ratova 90-tih okupili su se ispred zgrade Osnovnog i Višeg suda u Nišu, u znak protesta što još nisu dobili ratne dnevnice iako su sudskim putem dokazali da su diskriminisani u odnosu na borce sa područja Topličkog okruga kojima su ratne dnevnice isplaćene još 2008. godine.

Član udruženja boraca „Oko sokolovo“ Dejan Veličković kazao je da borci zahtevaju hitan sastanak sa premijerkom Anom Brnabić na kome bi jedina tačka dnevnog reda bila isplata ratnih dnevnica vansudskim putem.

„Deceniju i više traju sudjenja zbog ratnih dnevnica, troškovi se gomilaju, a ogromna sredstva idu advokatima. Isplata vansudskim putem je najbolje rešenje, tim putem bi se obezbedili najmanji troškovi za budžet“, rekao je Veličković.

On je istakao da će borci iz Niša, ukoliko se ne sastanu sa premijerkom do 23. septembra, toga dana postaviti šatore ispred Kasacionog suda u Beogradu i neće se vratiti u Niš dok ne naplate svoja potraživanja po presudama za diskiminaciju.

„Bili smo jednaki u ratu, želimo da budemo jednaki i u miru. Borcima sa područja Topličkog okruga je 2008. godine isplaćeno u proseku po 273.000 dinara, a to je bilo oko 4.000 evra, a mi ostali nismo ništa dobili“, rekao je Veličković.

Prema njegovim rečima, na području Nišavskog okruga ratne dnevnice trebalo bi da dobije oko 17.000 učesnika ratova 90-tih.