Otvorena deseta Nedelja ponosa pod sloganom "Ne odričem se"

Vesti 09. sep. 201914:20 > 14:21
Podeli:
Izvor: TANJUG/ ANDRIJA VUKELIC/

Deseta Nedelja ponosa pod sloganom "Ne odričem se" otvorena je u Skupštini Beograda tradicionalno presecanjem vrpce, tokom koje će biti održane radionice osnaživanja pripadnika LGBT+ zajednice, paneli, predstave, prikazivani filmovi i održani razgovori sa zajednicom.

Nedelja ponosa biće završena šetnjom u nedelju 15. septembra.

Ove godine novina je i da će biti održani prvi Prajd pozorišni festival gde će biti prikazane tri predstave, od kojih će dve biti u Narodnom pozorištu.

Žena koja se predstavlja kao jedna od mama LGBT+ deteta, čiji sin (12) je gej, kazala je danas novinarima da su je mnogi upitali u njenom okruženju zašto svojim pojavljivanjem na otvaranju Nedelje ponosa izlaže sebe i sina, i navela da to radi upravo zato što želi da zaštiti svoje dete.

„Koja je poruka za njega ako ja ne mogu da kažem da ja imam sina i on je gej“, upitala je ona i dodala da to znači da je „okruženje za njenog sina neprijateljsko“.

Ona je navela da je njegovo pripadanje srpskom društvu nemoguće i da na taj način „društvo traži od njega da se stidi i krije“.

„Onda nešto nije u redu sa društvom, a ne sa mojim detetom od 12 godina“, ocenila je ona.

Gordana Perunović Fijat, majka ćerke koja je lezbejka, koja je učestvovala u kampanji „Ne odričem se“ kazala je da se ne odriče svoje dece i da ih podržava.

Ona je rekla da je institut odricanja star koliko i novinarstvo u Srbiji i da su se ljudi odricali svojih članova porodice.

„E pa mi se ne odričemo“, rekla je Perunović Fijat i dodala da time žele da zaustave tu praksu odricanja u Srbiji.

Jedan od organizatora Beograd Prajda Goran Miletić kazao je da se mnogo stvari u Srbiji promenilo, ali i da su se mnoge stvari isto tako sporije menjale nego što su želeli.

On je naveo da su zahtevi Beograd Prajda ostali isti kao što je borba protiv diskriminacije i nasilja nad LGBT+ osobama, donošenje zakona o istopolnom partnerstvu, zakona o rodnom identitetu, kao i stavljanje van snage presuda iz komunističkog perioda kada su osobe koje su imale seks sa osobama istog pola bile osudjene na zatvorske kazne.

„Mnogo LGBT+ osoba su žrtve diskriminacije“, rekao je Miletić i dodao da počionioci nasilja nad pripadnicima LGBT+ zajednice moraju biti procesuirani.

On je pomenuo današnju posetu premijerke Srbije sa svojom partnerkom Luksemburgu, gde se srela sa premijerom te zemlje, pripadnikom LGBT+ zajednice, i njegovim mužem, gde su srpski mediji, kako Miletić naveo, izveštavali o tome senzacionalistički ističući da je premijer Luksemburga „deklarisani homoseksualac“.

Miletić je i čestitao na prvoj Paradi ponosa u Sarajevu i ocenio je kao uspešnu i iznad očekivanja.

Marko Mihailović iz Beograd Prajda saopštio je da se Beograd kandidovao za domaćina Europride 2022. godine.

On je istakao da Europride okuplja organizatore prajdova širom Evrope i da se Europride organizuje sa ciljem podrške tom gradu koji je domaćin.

„Kao LGBT+ aktivisti imamo snažne mreže medjusobne podrške“, rekao je Mihailović.

On je naveo da se ove godine navršava 50 godina od organizovanja prve Parade ponosa u Njujorku.

„Nasuprot mira je rat, a nasuprot tolerancije mržnja“, ocenio je Mihailović.

Svečanom otvaranju Nedelje ponosa prisustvovala je i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.