Dačić u Bratislavi: Reforma sektora bezbednosti važan segment u Srbiji

Vesti 09. sep. 201912:48 > 12:50
Podeli:
Izvor: Tanjug/Sava Radovanović

Ministar inostranih poslova Ivica Dačić izjavio je u Bratislavi da u Srbiji reforma sektora bezbednosti predstavlja važan segment i da ta reforma ima za cilj razvoj sistema koji omogućavaju mir i stabilnost, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

„U Srbiji, upravljanje i reforma sektora bezbednosti predstavlja važan segment sveobuhvatnih reformskih procesa u društvu. Ta reforma za cilj ima uspostavljanje i razvoj bezbednosnog sistema koji omogućava mir, stabilnost i prosperitet naše države i njenih građana i garantuje poštovanje ljudskih prava i vladavinu prava“, rekao je Dačić na konferenciji „Prevencija konflikata, održavanje mira i promocija sveobuhvatne bezbednosti“ Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

Prema njegovim rečima, jačanje sposobnosti nacionalnih bezbednosnih sektora za efikasno reagovanje na izazove poput terorizma i nasilnog ekstremizma, trans-nacionalnog organizovanog kriminala, trgovine ljudima i narkoticima, kao i na izazove na planu sajber bezbednosti, traži posvećenost, upornost i rešenost svih relevantnih aktera društva.

Ključni elementi za uspeh u tom poduhvatu su nacionalno vlasništvo nad procesom reforme i sveobuhvatan pristup i saradnja predstavnika državnih institucija, civilnog društva, akademske zajednice i medija, naveo je Dačić u svom govoru na konferenciji u Bratislavi.

Dačić se založio za međusobnu koordinaciju dodajući da je preduslov za zajedničke aktivnosti, koje bi doprinele izgradnji mira i stabilnosti na regionalnom i globalnom planu, stvaranje efikasnih i pouzdanih nacionalnih bezbednosnih sektora.

Šef srpske diplomatije je izrazio uverenje da važan doprinos zajedničkoj odgovornosti za uspostavljanje i očuvanje mira i stabilnosti na širim globalnim područjima i izgradnju post-konfliktnih društava predstavlja učešće u multinacionalnim operacijama očuvanja mira i stabilnosti.

„Srbija pridaje izuzetan značaj učešću u misijama i operacijama UN-a i EU, u kojima pripadnici Ministarstva odbrane, Vojske Srbije i MUP-a dobijaju priznanja. Napori Srbije da poveća svoje učešće u civilnim misijama, kao što je Specijalna posmatračka misija OEBS-a u Ukrajini, potvrdjuje našu spremnost da delimo odgovornost i teret u izgradnji mira i stabilnosti svuda gde je to potrebno, poštujući međunarodno pravo i priznate univerzalne standarde“, dodao je on.