Šarčević: Dualno obrazovanje na studijama korisno za poslodavce i studente

Vesti 09. sep. 201911:50 > 11:54
Podeli:
Izvor: N1

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević izjavio je da Predlog zakona o dualnom modelu studija u visokom obrazovanju omogućava da studenti stiču znanja kroz učenje i rad u kompanijama, a to će doneti niz koristi za visokoškolske ustanove, poslodavce i studente.

Time se, kako je rekao Šarčević u Skupštini Srbije, povećava relevantnost visokog obrazovanja, povećanje zapošljavanja svršenih studenata i osavremenjivanje nastavnog procesa kroz saradnju sa privredom.

On je istakao da studenti koji se opredele za takvu vrstu studija mogu da računaju na veliku podršku kompanija uz „dobar ugovor“ i garantovan posao.

„Ovo je reformski pravac onih grana razvoja privrede koji zasigurno zadržavaju mlade ljude u zemlji dobar signal kompanijama koje imaju razvojne pravce i straživačke laboratorije u Srbiji“, rekao je Šarčević.

On je podsetio da je pre dve godine usvojen Zakon o dualnom obrazovanju u srednjim školama i da je uz sve kritike određenog dela javnosti taj model pokazao kao „dobra priča“.

Prema podacima koje je izneo, u prvoj godini bilo je 400 đaka, a ove godine ih ima 7.400, što je pokazatelj da zainteresovanost raste iz godine u godinu.

Ministar je istakao da su u izradi Predloga zakona o dualnom modelu studija u visokom obrazovanju učestvovali Institut „Mihajlo Pupin“, i fakulteti beogradskog univerziteta poput mašinskog i da će doprineti razvoju istraživanja i inovacija.

„Ceo proces je zajednički projekat srpske nauke i visokog obrazovanja i Privredne komore i svih koji treba da kažu šta je to potrebno“, rekao je Šarčević.