Vazduh u većini srpskih gradova prekomerno zagađen, u Boru i Novom Sadu – čist

Vesti 08. sep. 201920:40 > 20:46
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Najzagađeniji vazduh prošle godine disali su građani Beograda, Pančeva, Kosjerića, Užica, Smedereva… dok je, prema izveštaju Agencije za zaštitu životne sredine, vazduh u Boru ocenjen kao čist, odnosno neznatno zagađen.

Agencija za zaštitu životne sredine objavila je izveštaj o kvalitetu vazduha za 2018. godinu prema kojem je vazduh u većini velikih gradova svrstan u 3. kategoriju, odnosno ocenjen kao prekomerno zagađen.

Ovu nelaskavu titulu poneli su Beograd, Pančevo, Valjevo, Kraljevo, Kragujevac, Smederevo, Kosjerić, Subotica, Sremska Mitrovica i Užice. U svima njima zabeleženo je prekoračenje vrednosti suspendovanih čestica PM10 i tolerantne vrednosti suspendovanih čestica PM 2,5.

POVEZANE VESTI

Vazduh prve kategorije, što znači čist ili neznatno zagađen, u 2018. godini disali su građani Novog Sada i Bora.

U ovu kategoriju svrstan je i Niš, ali uz objašnjenje da u tom gradu nije bilo dovoljnog merenja suspendovanih čestica.

Glavni zagađivač vazduha u Srbiji, prema izveštaju za 2018. godinu, su suspendovane čestive PM10. One predstavljaju prašinu manju od 10 mikrometara, a po sastavu su smeša dima, čađi, prašine i kiseline uz teške metale poput olova, kadmijuma, nikla i arsena.

Nastaju kao posledica grejanja, saobraćaja i industrije. Uz njih idu još sitnije čestice PM 2,5 koje nose teške metale.

Agencija za zaštitu životne sredine u okviru merenja zagađenosti vazduha beleži i prisustvo polena u vazduhu, a 2018. je polen ambrozije bio dominantan.

Ocena kvaliteta vazduha daje se na osnovu godišnjih koncentracija zagađujućih materija dobijenih praćenjem kvaliteta vazduha u institucijama na nacionalnom i lokalnom nivou.