Brnabić s premijerom Luksemburga, teme – privredna saradnja, digitalizacija

Vesti 08. sep. 201914:30 > 14:33
Podeli:
Izvor: N1

Predsednica Vlade Srbije doputovala je u Luksemburg na poziv premijera te zemlje Gzavijea Betela. Brnabić je otputovala u uzvratnu, dvodnevnu posetu, tokom koje će održati niz bilateralnih sastanaka, ali i prisustvovati obeležavanju 75 godina oslobodjenja te zemlje od fašizma.

U fokusu posete bice i privredna saradnja, a posebno proces digitalizacije i primena informacionih tehnologija, kojima obe zemlje pridaju veliku paznju.

Premijer Luksebugra je prilikom posete Beogradu istakao da je Srbija odmakla od regiona u tom pogledu i ovi razgovori trebalo bi da označe nastavak saradnje dve zemlje u toj oblasti.

Kako je rečeno u vladi Luksemburga, premijerka Srbije će prisustvovati seminaru Startap centra Privredne komore Luksemburga, gde će upravo te teme biti u fokusu i tokom koje će biti potpisani memorandumi o razumevanju između dve privredne komore.

Tokom posete, Brnabić i njeni saradnici obići će i jednu od značajnijih luksemburskih IT kompanija.

Planiran je i susret sa vojvodom Anrijem, predsednikom parlamenta Luksemburga i predstavnicima više ministarstava.

Drugog dana posete Ana Brnabnić prisustvovaće svečanoj ceremoniji povodom 75 godina od oslobođenja Luksemburga u Drugom svetskom ratu. Ovo je posebno zanimljivo s obzirom na to da Srbija nije bila pozvana u Poljsku na obeležavanje 80 godina od početka rata.

Dvodnevnu posetu Luksemburgu Ana Brnabić okončaće tako što će sa svojim domaćinom odgledati fudbalsku utakmicu između Srbije i Luksemburga, u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. godine koja se u utorak uveče održava u ovom gradu.