KRIK: Odlazak velikog italijanskog tužioca koji je istraživao i srpsku mafiju

Vesti 08. sep. 201913:05 > 13:07
Podeli:
Izvor: Printscreen

Marčelo Muso, neustrašivi tužilac iz Italije koji se obračunavao sa tamošnjom, ali i srpskom mafijom, a koji je stradao nedavno u saobraćajnoj nesreći, govorio je da su srpski kriminalci jako opasni ljudi, kao paravojska sa najvišeg nivoa, naveo je novinar i urednik KRIK-a Stevan Dojčinović na tom portalu.

Muso mu je govorio, navodi Dojčinović, da su do njega dolazile i „strašne informacije o korupciji, o vezi između narkotrafikanata i srpske policije“.

U italijanskim medijima bio je poznat kao tužilac koji je podigao optužnicu protiv čuvenog Salvatorea Tota Rine, nekadašnjeg prvog čoveka Koza nostre, zbog čega je mafijaš dobio doživotnu kaznu zatvora.

Bavio se i drugim bitnim italijanskim mafijašima, klanom Korleoneze, a vodio je i čuveni postupak protiv Martine Levato i Aleksandra Boečera koji su žrtve napadali kiselinom. Kriminalci su mu pretili.

Sem italijanskih, bavio se srpskim kriminalcima. Hapsio je Miletu Miljanića, šefa čuvene međunarodne kriminalne grupe „Amerika“ 2010. godine, navodi KRIK.

„Ono što je ozbiljno, što me brine, jeste što su srpski kriminalci bili paravojnici i to oni sa najvišeg nivoa. Ti ljudi su kriminalci koji se ponašaju kao policija. Imaju skoro pa paravojnu grupu u kojoj postoji hijerarhija komandovanja i imaju na raspolaganju oružje kao policija. Oni su vrlo opasni ljudi“, govorio je Muso.

Druga stvar koja ga je još više brinula dok se bavio srpskom mafijom bila je korupcija.

„Mogu reći da su došle neke informacije do mene. Neke strašne informacije koje govore o korupciji, vezi između narkotrafikanata i srpske policije“, govorio je.

Zbog toga su na nekim predmetima Italijani odlučili da ne sarađuju sa našim policajcima, navodi Dojčinović. „Ne želimo da damo informacije (srpskoj policiji), koje posle mogu da dođu do osoba koje treba da budu uhapšene“, rekao mu je Muso.

„Pre nekoliko godina trebalo je da italijanski policajci dođu na Balkan da izvedu zajedničku operaciju sa lokalnom policijom, ispričao mi je. Svega nekoliko dana nakon dogovora presreli su razgovor kriminalaca u kojem jedan drugom kaže: Pazi se, žabari dolaze da igraju na našem terenu. Akcija je otkazana“, piše Dojčinović.