Riha: Ako je bojkot jedina politička ideja, šta će se dogoditi nakon izbora?

Vesti 08. sep 201910:09 > 10:09
N1

Opozicija je ishitreno ušla u priču o bojkotu i nije sa dovoljno energije ušla u kampanju za fer izbore, rekla je novinarka Antonela Riha u Novom danu. Ona je istakla da ne znamo šta bi bio ishod bojkota koji je - uspeh.

„Jasno je da ne postoje fer izborni uslovi, ali nije jasno šta bi bio ishod bojkota koji je uspeh. Još nismo čuli šta se desi, pa da kažemo bojkot je uspeo. Ne znamo šta je plan za dan posle, nismo čuli od opozicije jasan plan kako misli i da vodi kampanju bojkota“, rekla je ona.

Taj plan od opozicije nismo čuli i da ga oni imaju, dodala je ona.

Riha smatra da je priča sa bojkotom ishitreno i preuranjeno krenula i da je opozicija nespremno dočekala i dijalog vladajućom većinom.

 „Vlast jeste bahata, ali očekivala sam da će opozicija na okruglom stolu da nastupi jače i organizovanije, to se rasulo na žalost… Ispada da su nevladine organizacije ozbiljnije od svih stranaka koje sede tamo, nije se sa dovoljno energije išlo u kampanju za fer izborne uslove i da opozicija nije dala sve od sebe, ono što bih ja mislila da će da da“, navela je.

Da li će vlast načiniti neke ustupke, to više zavisi od međunarodnog pritiska, od okolnosti sa strane i šireg kontesta, a ne da li se stranke bojkotuju, niti zbog protesti jer oni nisu nešto zbog čega vlast može da se oseti ugroženo.

Riha je, komentarišući izjavu lidera Nove stranke Zorana Živkovića o bojkotu izbora i da Vučiću treba uraditi „ono što smo uradili Miloševiću“, rekla da istoriju ne treba ponavljati na identične načine.

„Skeptična sam prema bojkotu kao sredstvu – u ovom trenutku. Ako je to jedina politička ideja, šta će se sve dogoditi nakon izbora? Šta mi građani od toga dobijamo što će narednih XY vremena Vučić neometano da vlada, neki Miša Vacić će da sedi u parlamentu, neki antivakseri…“, upitala je.

Riha je upozorila i da bi moglo da se desi da mnoge stranke u tom vakuumu nestanu.

„I o tome opozicija mora dobro da razmišlja, naročito one stranke koje postoje već decenijama i koje imaju neku strukturu, pre svega mislim na DS, koju više ne možemo da prepoznamo u načinu na koji deluje u SzS“, kazala je novinarka.

Kako je navela, opšte je mesto da živimo loše ali izmrcvarićemo se ako nastavimo da se vrtimo u krug sa pitanjem da li treba ili ne treba bojkot.

„Opšte je mesto da živimo loše, da je vlast autokratska, da će učiniti sve da svako drugačije mišljenje i delovanje anuliraju. U takvoj priči mi treba da nađemo model, kao društvo, kao partije, organizacije, kako ćemo da iz takvog sistema dođemo do nečega što izgleda normalno“, istakla je gošća Novog dana.

Govoreći o Kosovu, ona je rekla da moramo da razmišljamo i o tome šta međunarodna zajednica očekuje u regionu, i da stranke koje idu sada na izbore treba d razmsljaju i o tome ko su im budući saveznici i šta im govore.

„Jako je važno kako će se osmisliti borba za normalnost Srbije“, zaključila je Riha.