Saradnja Ksenije Božović i Srpske liste: Da li GI SDP dobija ili gubi?

Vesti 07. sep. 201918:37 > 18:41
Podeli:
Izvor: Printscreen/Kosovo online

Sinoć u ponoć istekao je rok za podnošenje lista kandidata Centralnoj izbornoj komisiji za predstojeće vanredne parlamentarne izbore na Kosovu, a liste je predalo 25 političkih partija i koalicija. Ipak, saradnja Srpske liste i Ksenije Božović iz GI SDP i dalje izaziva brojne političke reakcije, koje sada stižu i iz državnog vrha Srbije.

Da li je na delu pomirenje ili proširenje – to pitanje stoji otvoreno od trenutka kada je Ksenija Božović saopštila da će SDP i Srpska lista pred birače na predstojećim izbore zajedno.

„Ništa nije urađeno ispod žita“, odgovara Ksenija Božobvić na kritike koje stižu zbog novonastale saradnje i dodaje da su o razgovorima koje je imala sa Aleksandrom Vučićem bili obavešteni svi članovi SDP-a.

POVEZANE VESTI

„Izneta im je ponuda Srpske liste, kao i to da ćemo na listi imati tri naša kandidata i da ćemo nastupiti pod imenom Građanska inicijativa „Sloboda, demokratija, pravda“. Oni koji to sada negiraju, znaju dobro šta su izjavili u sedištu stranke“, kaže Ksenija Božović.

Nije poznato šta su ljudi koje pominje Ksenija Božović izjavili u sedištu stranke, ali se deo njih javno ogradio od njenih političkih poteza.

Angažovanje nekadašnje najbliže saradnice ubijenog Olivera Ivanovića na strani Srpske liste nije korak ka ujedinjavanju Srba, kako se to predstavlja, kaže za N1 Rada Trajković.

„Želim otvoreno da kažem srpskoj javnosti – ovo je za mene jedna od poslednjih borbi za čast Srba i Srbije, da pogledam u lice srpske birače na KiM, da li žele da glasaju za Srbiju koju predstavljaju Rakić i potpredsednik Srpske liste Radoičić, da li žele da glasaju za osobe koje je Vučić u poslednjem trenutku angažovao da budu na Srpskoj listi, iz partije pokojnog Olivera, a mislim na Kseniju Božović, koja treba da da aboliciju Vučiću, Radoičiću i Rakiću“, navela je Rada Trajković, predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova.

Ali, iz redova Srpske liste na kritiku odmah odgovaraju kritikom.

„Saradnja nekadašnjih stranačkih kolega Olivera Ivanovića iz Građanske inicijative „Sloboda, demokratija, pravda“ sa Srpskom listom demaskirala je predsednicu Evropskog pokreta Srba sa Kosova Radu Trajković, svaki pokušaj da se onemogući stvaranje jedinstvenog političkog fronta Srba na Kosovu je rad na štetu građana“, naveli su.

Slična poruka stiže i od predsednika države. Osim što ponavlja da je jedinstvo važno, Vučić kaže da raspolaže sa obaveštajnim podacima da su na pojedince vršeni pritisci da samostalno izađu na izbore, kako bi, kako tvrdi Vučić, Srpskoj listi oduzeli glasove. Bez detalja o tome ko je pritiske vršio i ko je bio pritiskan.

„Ksenija Božović je, nadam se, velika snaga Srpske liste u budućnosti i ja govorim, pošto nju lično poznajem, ona poznaje dobro politiku, zna politiku, verujem u nju i njen angažman i uveren sam da će biti još boljih rezultata“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije veruje da će Srpska lista osvojiti osam ili devet poslanika u novom sazivu Skupštine Kosova.

Da li će među njima biti i Božović, koja je 14. na izbornoj listi?

„Ukoliko vidimo, i prema nezvaničnim saznanjima, i njenu poziciju na toj listi, to ni kao politički potez – čak i kada izuzmemo druge stvari – ne deluje mudro, iz razloga što ništa ne garantuje da će zaista naći ili politički kapitalizovati, da tako surovo kažem, na tom potezu. Tako da razlozi za to uopšte nisu jasni“, navodi Sanja Sovrlić, urednica portala „Crno – beli svet“.

Na pitanje kakva je budućnost Građanske inicijative SDP, Sovrlić odgovara da nije optimista, a za izbore koji predstoje kaže da je već sada jasno ko je pobednik. I bez brojanja glasova, zaključuje sagovornica N1, unapred se zna da ubedljivu pobedu odnosi Srpska lista.