Vučić prekršio zakon – još nema odgovora N1 o skidanju oznake "državna tajna"

Vesti 07. sep. 201917:57 > 17:59
Podeli:
Izvor: N1

Posle više od mesec dana i dalje je tajna da li je predsednik Vučić skinuo oznaku tajnosti sa poverljivih dokumenta o prisluškivanju, koje je čitao u Jutarnjem programu TV Pink. Na snimcima dokumenata vidljive su oznake državna tajna, ali ne i znaci da je tajnost prestala da važi. Vučić ne odgovara na zahtev televizije N1 da dostavi kopiju odluke.

 Odluke kojom je učinjeno da ta dokumenta postanu javna…

Jutarnji program Pinka, emitovan prvog dana avgusta 2019. ostaće upamćen kao emisija u kojoj je predsednik Srbije uživo otvarao dokumenta sa oznakom državna tajna i čitao ih.

„Jel Vi stvarno mislite da ja znam šta sam radio 1. avgusta“, upitao je novinarku N1 ranije danas Vučić.

Tada je, da podsetimo, predsednik otkrio da je nekoliko stranih obaveštajca, ali i državljana Srbije od 2007. do 2012. prisluškivano. Vučić tvrdi – samo zato što su se redovno telefonom čuli sa njim, te je BIA tako pokušavala da, zapravo, sazna njegove političke planove.

Iako predsednik ne zna šta je radio 1. avgusta, novinari televizije N1 znaju šta su oni radili radili 5. avgusta.

Izvor : N1

Naime, novinar Đorđe Nasković uputio je zahtev generalnom sekretarijatu predsednika države da mu se, na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, dostavi kopija odluke predsednika Srbije o opozivu oznake tajnosti sa dokumenata, koje je, kako se u zahtevu navodi, predsednik Aleksandar Vučić čitao u jutarnjem programu TV Pink 1. avgusta 2019.

Međutim, odgovora nema.

„Čim budem imao malo slobodnog vremena, a neće mi to određivati ni Šolak, ni Đilas, niti bilo koji drugi tajkun, ja ću sa time upoznati srpsku javnost“, rekao je danas Vučić, na pitanje novinarke N1 o nedostavljenom odgovoru.

POVEZANE VESTI

N1: Predsedniče, Vi ste diplomirani pravnik, Vi morate da znate da nije pitanje Vaše procene, nego je zakonski rok od 15 dana da morate da odgovorite.

Vučić: A rok je od 15 dana da moram to da Vam dostavim, požuriću.

Novinarka CINS-a Anđela Milivojević kaže da su u Predsedništvu zakonski dužni da se izjasne da li hoće ili neće da dostave kopiju odluke, kojom je opozvana tajnost dokumenata.

„Neodgovaranje na zahtev je kršenje Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja. Odgovaranje na jedan zahtev uopšte ne može da zavisi od toga da li neko hoće, neće, da li ima vremena, da li mu se sviđa, ne sviđa, to je zakonska obaveza svake državne institucije, i ako predsednik Vučić kaže – ako budem našao vremena, odgovoriću vam, to nije ono što zakon kaže. Zakon kaže da jedna institucija mora da odgovori u roku od 15 dana“, kaže

Da li je odluka o opozivu tajnosti, uopšte, i doneta pre nego su dosijei ugledali svetlost televizijskih reflektora – pre mesec dana, bila je misterija i za šefa Biroa za koordinaciju službi bezbednosti i ministra policije Nebojšu Stefanovića.

„Pretpostavljam da je samim čitanjem, dakle predsednik ima pravo da to uradi – kad predsednik to i pročita samim tim je skinuta oznaka tajnosti“, rekao je tada Stefanović na pitanje da li je Vučić skinuo oznaku tajnosti.

N1: Mislite po automatizmu?

Stefanović: Nisam pravnik, ne bih se bavio tehničkim detaljima, ali predsednik svakako ima pravo da to uradi.

Ima pravo, ali bi, kako je govorio predsednik, to svakako uradio i da nema.

„Imate član 26. Imate i više članova zakona i, uopšte, bezveze mi je da im se pravdam i da nema nijedan – ja bih to uradio.

Da li je poštovao zakon ili ne kad je otkrivao državne tajne, javnost će saznati, kada predsednik počne da poštuje Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, pa na zahtev televizije N1 odgovori.