Nedeljkov: Verujem u mogućnost promene izbornih uslova, REM sam sebe abolirao

Vesti 07. sep. 201917:43 > 17:46
Podeli:
Izvor: N1

Programski direktor Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) Raša Nedeljkov izjavio je da se trenutno stvorila klima u kojoj je moguć direktan razgovor sa predstavnicima vlasti, ali ostaje da se vidi šta će u narednim mesecima i biti primenjeno.

„Ja sam optimista u pogledu konkretnih preporuka. Mislim da treba iskoristiti svaku priliku za razgovor i uticaj na donosioce odluka. Upravo tako vidimo sve ove inicijative u vezi sa dijalogom“, rekao je Nedeljkov za Radio Slobodna Evropa.

Naravno, da ne bih učestvovao ni u jednoj aktivnosti ukoliko ne bih verovao da je nešto moguće promeniti, predočio je on.

„Da li će to biti dovoljno da neke partije odluče i promene svoje odluke u vidu učešća ili bojkota izbora je drugo pitanje“, smatra Nedeljkov i ističe da je to političko pitanje za njih.

POVEZANE VESTI

„Mislim da šta god se promeni i unapredi u odnosu na izborne uslove, to je nešto što ostaje i za budućnost i nešto što će pomoći da su neki naredni izbori bolji“, rekao je on.

Nedeljkov je rekao da preostaju još dva sastanka dijaloga vlasti i opozicije, pod okriljem Fakulteta političkih nauka i Fondacije za otvoreno društvo, 9. i 19. septembra.

„Trebalo bi da se razgovara o biračkom spisku i preporukama koje se tiču rada izborne administracije, pre svega Republičke izborne komisije“, rekao je on i dodao da bi 19. septembra trebalo da se razgovara o preporukama koje bi trebalo da utiču na smanjenje uticaja na birače, pritiske i ostale radnje koje su primećene i dokumentovane u prethodnim izbornim ciklusima.

„Svakako bi trebalo da se razgovara i o preporukama kako bi se omogućilo ravnopravnije prisustvo svih aktera u izbornom procesu u medijima i profesionalnije izveštavanje medija“, dodao je Nedeljkov.

Nedeljkov je ocenio da bi trebalo da se razgovara, pre svega, o radu Regulatornog tela za elektronske medije u kontroli i sprovođenje zakona i zaštite javnog interesa kada je u pitanju rad elektronskih medija.

Prema njegovoj oceni, REM ne radi svoj posao jer se iz godine u godinu, iz izbornog ciklusa u izborni ciklus vidimo kako je REM sam sebe abolirao.

Komentarišući izjavu predsednika Aleksandra Vučića da CeSid i CRTA nisu nikakvi neutralni ljudi i da su za sedam dana ispunjeni zahtevi ove dve organizacije, Nedeljkov je rekao da je tačno da je sa praksom podnošenja amandmana prekinuto u momentu kada su predstavnici opozicije počeli bojkot.

„Tačno je da postoji nekoliko javnih slušanja koja su po prvi put organizovana ove godine i tačno je da su izveštaji nezavisnih institucija razmatrani u plenumu. Međutim, mi se ne zadovoljavamo formalnim okolnostima i govorimo o suštinskim promenama“, predočio je on.

Nedeljkov je rekao i da se nada da su partije koje su se već sada opredelile za bojkot dobro razmišljale o posledicama tog bojkota.