Dečjem centru u Zaječaru preti izbacivanje iz prostorija

Vesti 07. sep 201916:49 > 16:50
N1

Glumica iz Zaječara Selena Ristić-Vitomirović, zahvaljujući kojoj su mnoga deca u ovom gradu odrasla bez diskriminacije zbog svojih zdravstvenih nedostataka, za N1 tvrdi da više od decenije trpi progon od strane gradonačelnika Zaječara Boška Ničića lično.

Dečjem centru koji vodi, a za koji mnogi Zaječarci kažu da je „azil“ za inkluziju dece sa daunovim sindromom i paralizom, preti izbacivanje iz prostorija u vlasništvu grada, u kojima, po ugovoru, treba da ostanu najmanje još četiri godine. Zbog toga su i na sudu.

Poznata zaječarska glumica Selena Ristić Vitomirović se priseća da joj je aktuelni gradonačelnik još 2008. godine obećao…

„… da će sva vrata u Zaječaru da mi zatvori, a da ću ja da sedim na kamenu i da prosim, ja sam znala da će doći taj dan kada će sistem da mu omogući da to uradi. I on to sad radi“, kaže ona.

Priča za N1 glumica i humanistkinja koja je, kako kaže, na udaru aktuelnog zaječarskog gradonačelnika od kako je javno podržala koleginicu glumicu Mariju Masal, kojoj je, tvrdi, poštom stigao otkaz dok je bila na bolovanju.

Iseljenje Dečjeg centra koji vodi još „visi o koncu“ jer se čeka konačna odluka Apelacionog suda. Selena i saradnici, sa više od stotinu korisnika i „komšijama“ iz Udruženja roditelja dece obolele od Daunovog sindroma, uveliko sprema 4. Međunarodni inkluzivni festival.

„Pokušavam da pronađem sredstva. Na mnogim mestima ne smeju da mi daju sredstva zbog toga što imam problem sa Gradskom upravom (Zaječara)“, tvrdi glumica.

Predsednica udruženja „L-Down“, koje sa Centrom deli dvorište, kaže da bez ovog prostora i zajedničkog rada, napredak i jedne i druge dece – ne bi bio ovako dobar.

„Kažu da sila zakon menja, ali mi nećemo prestati da postojimo i radimo, iako su rekli da će ugasiti udruženje, što je nemoguće“, rekla je predsednica Udruženja „L-Down“ Mirjana Đorđević.

Jer se pokazalo da je koncept svakodnevnog zajedničkog rada dve grupe mališana – najdelotvorniji.

„Uče da budu pravi ljudi, da poštuju decu koja imaju te potrebe“, priča jedna majka.

Pa se zato čini nemogućim da zbog ličnog animoziteta prema predsednici jednog udruženja – bez adekvatne nege ostane jedna od najranjivijih kategorija dece.

Predsednica Dečjeg centra kaže da je više puta pokušavala da sa Boškom Ničićem razgovara, ali da produktivna komunikacija – nije mogla ni da počne.

„Očito je da ja lično smetam. Ja ne mogu da prihvatim da ovako neko jedino inkluzivno udruženje u regionu može bilo kome da smeta“, rekla je Selena Ristić Vitomirović.

A smeta Gradskoj upravi i gradonačelniku, jer uprava ima problem sa prostorom, pa im je posed koji je dat Udruženju 2013, usled reorganizacije – sada neophodan.

U poruci je to potvrdio i Ničić, rekavši da je službeno u Bugarskoj, za šta, pola sata ranije, njegova sekretarica – nije znala.

„Da postoji neko rešenje – istog trenutka bismo prihvatili. Ali nama nije dato nikakvo rešenje, samo je rečeno ultimativno – izađite. Šta znači to?“, pita se glumica.

Iako prvi čovek Zaječara i dalje tvrdi da je grad ponudio dogovor Dečjem centru.