Srpska lista obećava najbolje kandidate na izborima, Radoičić "samo" kao saborac

Vesti 06. sep 201917:42 > 17:49
Printscreen/Kosovo online

Dan nakon što je u javnosti odjeknula vest da će se Srpskoj listi, na predstojećim izborima na Kosovu, pridružiti i nekadašnja saradnica Olivera Ivanovića iz Građanske inicijative SDP Ksenija Božović i dalje se nižu različite reakcije na političkoj sceni.

Iz Srpske liste pozdravljaju odluku da im se SDP pridruži, dok direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić osuđuje, kako kaže, „skandalozan pritisak“ na Kseniju Božović.

Srpska lista je prelomila, spisak kandidata sa kojima izlaze za vanredne parlamentarne izbore na Kosovu predali su tokom dana Centralnoj izbornoj komisiji.

POVEZANE VESTI

Konačnu odluku o učešću na izborima, ipak, nisu doneli samostalno, jer su tome prethodile konsultacije sa osobom čije ime lista i nosi – sa Aleksandrom Vučićem. Na listi od 17 imena, na četrnaestom mestu i Ksenija Božović.

„Na ovim izborima, Srpska lista će imati najbolje kandidate na svojoj listi, kandidate koji će se u Skupštini, a ne na ulici, boriti za veća prava i za bolji život i za interese srpske zajednice. Na stranačkim organima smo jednoglasno podržali i pozdravili odluku SDP da učestvuju sa nama na ovim vanrednim parlamentarnim izborima“, izjavio je Goran Rakić, predsednik Srpske liste.

Ali je na stranačkim organima Srpske liste bilo reči i o poziciji Milana Radoičića. Iako je za N1 Ksenija Božović u četvrtak rekla da je Radoičić „bivši potpredsednik“ Srpske liste, iz redova te stranke danas stiže drugačija vest.

„Ja Milana Radoičića nikada nisam videla, niti ga znam, nisam ga nikada upoznala, što bih se sad sa njim upoznavala?“

N1: Pa zato što je on potpredsednik Srpske liste.

„Bio. Ajmo da sačekamo da vidimo kako će da se odvija situacija.

N1: Da li je Radoičić i dalje potpredsednik Srpske liste?

„To ćete njih da pitate“, odgovorila je Božović.

A Goran Rakić danas kaže: „Na zadnjem sastanku koji smo imali na stranačkom organu, ja sam predložio da Milan Radoičić, koji je sada potpredsednik Srpske liste, da preuzme da vodi stranku tj.da bude predsednik Srpske liste. Stranački organi su to jednoglasno podržali. Međutim, Milan Radoičić je tu funkciju odbio, on ostaje i dalje potpredsednik Srpske liste, boriće se sa svima nama, biće stub opstanka…!“

A u tome što je Božović sada kandidat Srpske liste, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić vidi isključivo potrebu da ona bude – kako kaže – na strani svoje države. Komentare povodom njene političke odluke, Đurić osuđuje i vidi ih kao „strahovit pritisak“.

„Ksenija samo zato što se usudila da bude sa svojom državom Srbijom, našla se na najstrašnijoj meti pojedinih opozicionih političara u Srbiji i Đilasovih i Šolakovih tajkunskih medija, ali i medija drugih opozicionih predstavnika koji očigledno najdirektnije žele da ušićare politički na najosetljivijoj državnoj i nacionalnoj temu. Oni hoće da uzmu politički skalp Ksenije Božović samo zato što se usudila da bude uz svoju državu Srbiju“, kazao je Đurić.

Pitanje je da li je i zbog čega Marko Đurić promenio mišljenje o SDP-u, koji je ne tako davno oštro kritikovao… Nekadašnji ljuti protivnici, sada su postali saborci.

„One reči g-dina Đurića, direktora Kancelarije, da je glasanje za Olivera, glasanje protiv srpskog naroda, one sramne izjave, slobodno mogu da kažem, koje su ga pogađale, koje su uglavnom stizale iz Beograda“, izjavljivala je ranije Božović.

„Pokazalo da je politika Olivera Ivanovića, politika DS-a, a znamo vrlo dobro da politika DS Srbima na KiM ništa nije dobro donela ili vrlo malo toga dobrog. Želim da kažem da je veoma važno da se Srbi okupe oko Srpske liste – to nije stranački projekat, to je državni projekat“, reagovao je Đurić ranije.

Porodica ubijenog Olivera Ivanovića zatražiće od Centralne izborne komisije Kosova zabranu korišćenja njegovog imena u bilo kojoj izbornoj kampanji, a posebno u kontekstu sa Srpskom listom.