Privatnoj fabrici vode 100 miliona iz budžeta, zrenjaninske vlasti tvrdile drugo

Vesti 06. sep 201917:34 > 17:38
N1

Zrenjaninska fabrika vode počela je sa radom u punom kapacitetu početkom meseca, a prve analize pokazuju da voda na izlazu iz fabrike odgovara vrednostima koje propisuje Pravilnik. U međuvremenu, nevladina organizacija "Građanski preokret" tužila je gradonačelnika i još pet osoba za organizovani kriminal.

Poseduju dokument koji, kako kažu, potvrđuje da je od novembra prošle godine privatnim vlasnicima fabrike vode prebačeno više od 100 miliona dinara budžetskog novca.

Dve nedelje pre isteka poslednjeg zacrtanog roka, fabrika vode počela je da radi u punom kapacitetu. Prve analize kažu da su količine arsena i drugih problematičnih elemenata u dozvoljenim granicama. A gradonačelnik da je zbog toga optimista.

„Od ponedeljka oko 19 časova sva voda, dakle kompletno snabdevanje grada ide preko prečistača. Mi radimo analize svakodnevne i na ulazu i na izlazu. Juče smo krenuli i u analize vode u rubnim delovima grada na onih osam referentnih tačaka“, kaže gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić.

POVEZANE VESTI

U Zavodu za javno zdravlje, međutim, drugačija informacija. Do sada su, kažu, uradili jednu analizu na ulazu i izlazu iz fabrike, ali ne znaju kada će početi sa merenjima na drugim referentnim tačkama, jer nalog za to još čekaju. Za ukidanje petnaestogodišnje zabrane, za šta je kao rok zacrtan 15. septembar, neophodno je da i ti rezultati budu dobri.

„Ne znam da li je ta voda puštena, da li je prečišćena ili nije, kakve su analize, kakvi su rezultati. Mi o tome i dalje ništa ne znamo“, kaže Dušan Kokot iz NVO „Građanski preokret“.

Ono što, zahvaljujući povereniku za informacije od javnog značaja sada znaju, jeste koliko je novca iz budžeta prebačeno privatniku, vlasniku fabrike vode. Odgovor iz zrenjaninskog Vodovoda pokazuje da su im od novembra prošle godine, u četiri navrata, dali oko sto miliona dinara. Iako je gradonačelnik u više navrata isticao da građani postrojenje neće plaćati.

„Znate i sami da je naš Vodovod i kanalizacija pozajmio novac da bi se sanirala šteta zbog stajanja. Taj novac mora da se vrati, tako da i dalje tvrdim da građane Zrenjanina neće koštati ovaj prečistač ni dinara“, kaže Janjić.

„Nije dozvoljeno baš sve da bi se neki posao završio. Ne može da se otima, da se pljačka da bi se neki posao završio i to tako da bi neki ljudi u dužem vremenskom periodu prihodovali faktički javni novac“, rekao je Kokot.

Sa dokazima koje su prikupili, Građanski preokret je Tužilaštvu za organizovani kriminal tužio šest osoba – gradonačelnika, aktuelnog i dvojicu bivših direktora Vodovoda, načelnike gradske uprave i vlasnika Sinerteka, Nenada Obradovića. Za razliku od krivične prijave protiv NN lica koja više od godinu dana stoji u fioci, sada očekuju konkretne reakcije države.

Pitanja upućena Nenadu Obradoviću, direktoru Sinerteka i zastupniku privatnih kompanija koje su u vlasništvu zrenjaninske vode, ponovo su ostala bez odgovora. Tako od njega nismo čuli kako se postrojenje pokazalo proteklih dana, niti kada bi, prema njegovom mišljenju, petnaestogodišnja zabrana vode za piće mogla biti ukinuta.