Tošković: Odluka Komiteta UN važna, da se slučaj Ajaz nikad više ne ponovi

Vesti 06. sep. 201909:56 > 09:59
Podeli:
Izvor: N1

Izvršna direktorka Beogradskog centra za ljudska prava Sonja Tošković izjavila je da je odluka Komiteta Ujedinjenih nacija protiv torture o osudi Srbije, jer je Turskoj izručila Kurda koji je pobegao iz te zemlje posle mučenja i torture u zatvoru, važna za sve nadležne organe Srbije kako bi u svim budućim slučajevima postupili drugačije.

„Odluka treba da posluži kao primer da se nikada više ovako nešto u Srbiji ponovi, pre vega nadležnim državnim ogranima“, izjavila je Tošković u Novom danu.

Dževdet Ajaz, lokalni kurdski političar, već je skoro dve godine u zatvoru u Turskoj. Turskoj ga je izručila Srbija 2017. godine, zbog čega ju je osudio Komitet Ujedinjenih nacija protiv torture.

Ajazov brat, čuveni novinar Džan Dundar, nekada glavni urednik opozicionog Džumhurijeta koji je od optužbi za navodni terorizam pobegao u Nemačku, dao je intervju za Dojče vele i rekao: „Srbi su žrtvovali mog brata. Nemam pojma zašto, ali žrtvovali su ga“.

Pravnik Nikola Kovačević, jedan od Ajazovih zastupnika iz Beogradskog centra za ljudska prava, je rekao da se Ajaz nalazi u jednom od najvećih zatvoru, u Istanbulu.

Izvor : N1

Takođe, ističe da odluka Komiteta UN protiv torture ne znači da će Turska preispitati slučaj Ajaza.

On je rekao i da „ima razloge da sumnja da je u slučaju Ajaza postojao politički pritisak“.

Tošković objašnjava da je Komitet utvrdio u odluci da je Srbija dužna da nadoknadi štetu, ali i to da vrši nadzor nad uslovima života kojima je Ajaz trenutno izložen.

Ona ističe da postupak azila i postupak ekstradicije u Srbiji još uvek teku paralelno.

„Nema previše tačaka koje ih spajaju iako bi tako trebalo da bude“, ocenjuje Tošković.

Kovačević je rekao da se nada da će moći da izdejstvuju makar neku vrstu materijalne nadoknade za Ajaza i njegovu porodicu.

„Trudićemo se da se ovaj slučaj ne zaboravi i da postane osnov za postupanje u svim budućim slučajevima ove vrste“, rekao je Kovačević.

Kovačević smatra i da sudije u Srbiji „nemaju dovoljno znanja o međunarodnom pravu, ljudskim pravima“.