Stanari Bristola štrajkuju glađu, Pašalić zakazao novi trojni sastanak

Vesti 05. sep. 201920:04 > 20:10
Podeli:
Izvor: N1

Nastavljaju se problemi stanara beogradskog hotela Bristol. Oni su stupili u štrajk glađu. Kažu da od toga neće odustati sve dok im država ne reši problem stambenog pitanja. Iz Ministarstva odbrane za N1 navode da štrajk stanara nije rešenje i da ih pozivaju da se usele u stanove koje su za njih obezbedili. Stanari tvrde da takvu ponudu nisu dobili

Deset porodica iz hotela Bristol nema normalne uslove za život. Umesto u sobama, dane provode u holu hotela, jer im je struja isključena više od dve nedelje. Za takav potez, kako kažu, odgovorni su nadležni iz Ministarstva odbrane, a pošto država ne reaguje, odlučili su se na radikalan potez.

„Stanari su odlučili da 5. septembra u 11 časova stupe u štrajk glađu, a on će trajati do konačnog rešenja naših problema“, kaže Dragan Stojanović, stanar hotela Bristol.

POVEZANE VESTI

 Nerešiv problem već skoro tri decenije je stambeno pitanje porodica koje žive u Bristolu. Zato traže da im država da stanove, koje su kako tvrde, otplatili tokom radnog veka u poseban fond vojske. Međutim, iz Ministarstva odbrane takve navode ne potvrđuju, već kažu da stanari po zakonu jedino imaju pravo na privremeni smeštaj.

„Zato ih i ovoga puta pozivamo da se odmah usele u stanove koje su već obišli u A bloku ili u vojnosamačke hotele ‘Zvezdara’ i ‘Galeb’ u Beogradu, koje im ministarstvo nudi u skladu sa pravima koja ostvaruju. To je jedina zakonska mogućnost i u okviru zakona najkorektnija ponuda za rešavanje njihovog stambenog pitanja“, piše Ministarstvo.

Navode ministarstva, stanari odbacuju i ukazuju da ponude za stanove nisu dobili.

„U javnosti plasiraju priče – mi smo njima dali stanove, sutra mogu da se usele. Šta ste mi dali, gde, koji stan, dajte mi rešenje, nisam ja kriminalac da idem u nešto što za šta nemam rešenje“, naglašava Dragan Stojanović.

Među onima koji su stupili u štrajk glađu, ima starih i bolesnih ljudi. Stanari kažu da više od godinu dana trpe pritiske nadležnih iz Ministarstva odbrane kako bi se iselili iz hotela.

„Ukinuli su nam grejanje prošle godine, uopšte nismo imali, lift su isključili i sad su nam ukinuli struju i to je život za kazamate, a ne za ovako jedan renomirani grad“, smatra Zora Petrović, stanarka.

U ponedeljak sastanak sa Pašalićem

Zaštitnik građana Zoran Pašalić za N1 kaže da država mora što pre da nađe rešenje za situaciju u hotelu Bristol. Navodi da je za ponedeljak zakazao sastanak sa stanarima i predstavnicima Ministarstva odbrane.

„Zaštitnik građana nastavlja sa svojim aktivnostima do konačnog rešenja statusa stanara hotela Bristol“, kaže Pašalić.

N1: A kada je u pitanju struja, šta će biti?

„Tražićemo od Republičke direkcije da, ako je ona nadležna, uključi struju hitno“, dodaje.

U Bristol od predstavnika države, još niko nije došao. Stanare je obišao poslanik Demokratske stranke Balša Božović.

„Ukoliko se nešto dogodi ovim ljudima, koji su jako lošeg zdravstvenog stanja, koji ne mogu da izdrže u štrajku glađu dug vremenski period, lično će biti odgovoran Aleksandar Vulin i predstavnici Ministarstva odbrane, ovo je sistematsko ubijanje ovih ljudi“, smatra Božović.

Poziv da reaguju do sada su, prema tvrdnjama onih koji žive u Bristolu, nekoliko puta dobili predsednik Aleksandar Vučić i predsednica Vlade Ana Brnabić, ali to nisu uradili.

Medicinski tim obilazi štrajkače

Povodom štrajka glađu stanovnika hotela Bristol, Ministarstvo odbrane saopštilo je da je formiralo dežurni medicinski tim koji ih nekoliko puta dnevno obilazi i pruža medicinsku pomoć po potrebi.

U izjavi portparola Ministarstva odbrane navodi se da bi dodelom trajnog stambenog rešenja licima koja su ostala u Bristolu, i ostali stambeni interesenti imali pravo da tuže Ministarstvo i dobiju spor.