Živković: Autokrate obožavaju da nemaju protivnike, bojkot kao krajnje sredstvo

Vesti 05. sep. 201918:31 > 18:31
Podeli:
Izvor: N1

Predsednik Nove stranke Zoran Živković kaže da je napustio okrugli sto na FPN-u jer je saznao da je "Vučić slagao kada je rekao da je prihvatio nekoliko predloga NVO u vezi sa izbornim uslovima". Dodaje da ta stranka neće odlučiti o bojkotu do poslednjeg dana pred raspisivanje izbora, do kada će se, kaže, boriti za bolje izborne uslove.

„Aris Movsesijan i ja smo otišli danas na FPN da vidimo da li je tačno da je Aleksandar Vučić prihvatio nekih pet, šest, sedam predloga Crte, Transparentnosti i Crte. Ja sam odmah pitao da li je to tačno, oni su počeli da mucaju, da se gledaju, i rekli da imaju dobru nameru, ali da ništa nije usvojeno. Ja sam zaključio da je njihov predsednik slagao i nije bilo potrebe da dalje ostanemo na tom sastanku“, rekao je Živković u Danu uživo na N1.

Živković je rekao da Vučić „očigledno ne želi da uradi ništa da se poboljšaju izborni uslovi“.

„Nova stranka će nastaviti borbu za bolje izborne uslove. Mi smo rekli – ‘pozovite OEBS’, on dolazi u roku od 15 dana i kontroliše ceo proces – predizborni, izborni i postizborni“, kazao je Živković.

POVEZANE VESTI

Vlada Srbije je na poslednjoj sednici usvojila odluku o obrazovanju radne grupe za saradnju sa OEBS, čiji je zadatak da prati primenu preporuka te organizacije za unapređenje izbornog procesa, a za predsednika radne grupe imenovan je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

„Potpuno je besmisleno da ministar unutrašnjih poslova bude šef te radne grupe. Ovo su redovni izbori, nema potrebe za tako nečim…A ako već neko treba da se bavi time, onda je to ministraka pravde, a ne MUP-a“, kazao je Živković.

Lider Nove stranke kaže i da ne očekuju savršene uslove za izbore, ali da mora da postoji neki minimum.

„Vučić je slagao da je prihvatio predloge Crte, Cesida i Transparentnosti i nema potrebe da razgovaramo s njim više. Ali, to ne znači da ćemo reći danas da idemo u bojkot. Ne, mi ćemo nastaviti da se borimo za izborne uslove. Ne razumem ljude koji kažu – nećemo da se valjamo u naprednjačko-radikalskom blatu, nego ćemo čekati šta – savršene uslove za izbore? Pa da su savršeni izbori i da se poštuje zakon, ja se ne bih bavio politikom, morate da se bavite politikom da biste stvorili te izbone uslove“, kaže Živković.

Naglašava da je opozicija „pobedila Slobodana Miloševića i u gorim izbornim uslovima“.

„Bojkot nikome nije doneo dobro. Vučić jedva čeka ‘dobre demokrate’ koji će reći – mi smo visoko moralni, nećemo da učestvujemo u ovoj prljavoj borbi. Morate da pobedite, ako treba, i njihovim sredstvima“, izjavio je lider Nove stranke.

Dejvid Mekalister je prilikom poslednje posete Srbiji rekao da je parlamentarna praksa popravljena. „Ne znam kako misli da je popravljena, možda je bolji vazduh, mada je juče smrdelo u Beogradu“, rekao je Živković.

„Bežanje od bitke nikad nije donelo pobedu“

„Mekalister je mali činovnik iz Brisela, bez velikog uticaja, budimo realni. Nekada se razgovaralo sa šefom Stejt departmenta, s kancelarom Nemačke o izbornim uslovima, prvi sastanak sa predstavnicima Albanaca, sa Ibrahimom Rugovom bio je 2004. godine, ne u nekom špajzu u Briselu, gde je na podu ležao Vučić, nego je bio okrugli sto u dvorcu u Beču, uz prisustvo svih i pred kamerama, i tako se to radi“, ocenio je gost N1.

Živković kaže i da poštuje organizatore okruglog stola na FPN-a, ali da druga strana nije spremna na dijalog.

„To ne znači da mi odustajemo od razgovora. Mi ćemo se boriti do dana raspisivanja uslova, a onda ćemo da odlučimo da li postoji minimum uslova, nesto što liči na 2000-tu godinu, kada smo pobedili Miloševića…Do tada ima četiri, pet meseci, promeniće se nešto…Mi smo svakog dana na ulici, u narednih pet dana formiraćemo izborni štab, spremamo se kao da ćemo učestvovati na izborima“, kaže Živković.

Smatra i da „bežanje od bitke nikad nije donelo pobedu“.

„Ajde da se borimo do poslednjeg trenutka, a ako u danu raspisivanja izbora odlučimo da nema dovoljno uslova, onda da idemo u bojkot. Ja kada sam pitao one koji šest meseci unapred idu u bojkot, oni nisu znali da mi odgovore kakav je uspeh bojkota, koliko je to procenat. Oni su rekli – ‘nije važno’. Kako nije?…I drugo – šta radimo posle izbora, godinu, dve kasnije. Bojkot ima svog smisla, ali daj da se do dana raspisivanja izbora borimo da ostvarimo barem minimum uslova, da možemo da ga pobedimo“, kazao je Živković.

Dodaje i da „autokrate uživaju da nemaju protivnike, da nemaju nikoga ko će pokušati da ih smeni“.

„Ovo i nije borba za izborne uslove, nego za pobedu na izborima“, rekao je Živković.