Skat: Svakodnevno najgroznije laži koje se odnose na Ameriku

Vesti 05. sep 201914:32 > 14:35
Podeli:
Izvor: Tanjug/Sava Radobvanović

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Srbiji Kajl Skat rekao je da mnogi u Srbiji veruju da je mržnja prema Americi dobar posao i da su svakog dana bombardovani najgroznijim lažima o njegovoj zemlji, kao i o drugim zemljama Zapada i o Evropskoj uniji. On je predstavio i uvrede i psovke koje je dobio preko Tvitera poslednje dve godine.

Američki ambasador je na Digitalnom samitu u Beogradu predstavio svoje iskustvo na Tviteru, na kojem je aktivan već dve godine. Rekao je da je kao predstavnik SAD pokušao da govori o problemima u običnom životu, ali i o politici, i da tako naglasi ono što „tradicionalni mediji“ izostavljaju, kao i da kroz povratnu informaciju vidi šta ljudi misle.

Na nekoliko primera na video bimu pokazao je s kakvim se sve porukama, odnosno uvredama, suočavao posle svojih objava na Tviteru. Kazao je da je dobijao razne „savete“ o tome gde da nastavi karijeru, šta treba da radi ili da jede.

Pošto je objavio fotografiju na kojoj se vidi kako dobrovoljno daje krv, usledila je nečija poruka-odgovor: „Jedi bre g…, uzmite mu 20 litara krvi“.

Rekao je da su mu, između ostalog, psovali majku, poručivali da „ode kući i umre“, docrtavali brkove na njegovoj fotografiji.

„Za ovo vreme koliko sam na Tviteru, moja koža je postala tvrđa od kože sedla“, kazao je Skat i zahvalio „hejterima“ što su ga vređali, ponovivši da je njegov posao da se čuje stav SAD, ali da shvata da su u Srbiji još sveža sećanja na 1990-te godine.

„Mnogi u Srbiji veruju da je mržnja prema Americi dobar posao. U Srbiji se svakodnevno bombarduju najgroznijim lažima koje se odnose na Ameriku, na zapadne zemlje i EU. To ne čini uslugu inteligenciji srpskog naroda, a zbog toga se mi suočavamo s raznim izazovima, kako bismo preneli poruku“, kazao je Skat.

Podsetio je da odnos SAD i Srbije nije počeo devedesetih, da Srbija nije osnovana u vreme Slobodana Miloševića, i da treba podsetiti Srbe na to da dve zemlje imaju dugu zajedničku istoriju, ističući da „Srbi nisu uvek bili zločinci, a nisu uvek bili ni žrtve“.

On je na kraju izlaganja najavio i video „Vi ste svet“, o važnosti Srbije i dela njenih građana, koji se emituje već nekoliko meseci u Srbiji, a čiji je cilj da se unapredi odnos SAD i Srbije.