Skupština usvojila ukidanje viza građanima Surinama i diplomatama tri zemlje

N1

Skupština Srbije usvojila je sporazume kojima se ukidaju vize za nosioce diplomatskih i službenih pasoša Paragvaja, Mjanmarske Unije i Dominikanske Republike i ukidanje viza za diplomate, ali i građane Surinama.

Time je završeno vanredno zasednje parlamenta na kom je najviše reči bilo o Kosovu i Metohiji, odnosno državama koje povlače priznanja Kosova. 

Surinam je inače država koja je povukla priznanje Kosova, dok Mjanmar nikad nije ni priznao kosovsku nezavisnost. 

Paragvaj nije priznao Kosovo, ali je glasao za njegov prijem u Interpol, dok je Dominikanska Republika priznala kosovsku nezavisnost.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić odbacio je tvrdnje da Srbija ukidanjem viza podmićuje zemlje kako bi povukle priznanje Kosova i zapitao kakvo je to priznanje ako će ga neka država povući zbog ukidanja viza.

Deo opozicije nastavio je bojkot rada parlamenta, ali sa konferencija u holu Skupštine postavljaju pitanja o proceduri i smislu ove sednice.

„Šta je to hitno da mora danas da se ukinu vize za diplomate. Ne za gradjane, ne za ljude koji treba da se školuju, leče, rade, nego za diplomate. Znači put u Mjanmar, u zadnje dve godine je bila jedna delegacija iz Srbije, znači niko odavde nije išao tamo. To znači bahatost. To znači ajde da uradimo nešto da bismo pokazali da možemo sve“, rekao je lider Nove stranke Zoran Živković.

„Ove rasprave ne utiču aspolutno ni na šta u odnosu na ono što su da li predsednik države ili predsednica Vlade već potpisali. Znači ove odluke su već donete ranije. Ove odluke se samo aminuju u Narodnoj skupštini, kao i što šta što ova većina donosi. Ali svakako ovo je već jedan deo predizborne kampanje. Dakle i ova narodna ili poslanička većina je stavljena u funkciju predizborne kampanje“, smatra šefica poslaničkog kluba „Samostalnih poslanika“ i potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić.

Prema podacima koje je izneo ministar spoljnih poslova, za državljane ove četiri zemlje Srbija je ove godine izdala ukupno 17 viza.

Dačić je na sednici naveo i da je Srbija pripremila sporazume o ukidanju viza za nosioce diplomatskih pasoša i sa Irakom, Južnoafričkom Republikom i Bangladešom.