Tepić: Stefanović na čelu radne grupe – šamar svima koji se bore za fer izbore

Vesti 04. sep 201913:32 > 15:03
N1

Postavljanje ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića na čelo radne grupe za saradnju sa OEBS-om za unapređenje izbornog procesa je šamar svim građanima koji se bore za poštene i slobodne izbore, ocenila je šefica poslaničkog kluba "Samostalnih poslanika" i potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić.

„Čovek koji je falsifikovao svoju fakultetsku diplomu, počnio krivično delo, privatizovao Ministarstvo unutrašnjih poslova i podredio ovaj organ jednom čoveku i partiji, sada umesto da bude smenjen i istraženo što je radio postavlja se za prvog čoveka koji treba da sarađuje sa OEBS-om o izbornim uslovima“, rekla je Tepić na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

POVEZANA VEST

Ona je ocenila i da imenovanje Stefanovića pokazuje da sve stranke koje su donele odluku o bojkotu izbora bile u pravu što ne pristaju da učestvuju u „lažnim izborima“, koji su „čista farsa“.

Tepić je kazala da se na čelo radne grupe postavlja Stefanović koji je u Lučane slao nekadašnju državnu sekretarku Dijanu Hrkalović u izbornom danu, koja nije dozvoljava da policija reaguje na krešenje zakona i izbornog procesa.

Tepić je ponovila da Stranka slobode i pravde ne odustaje od 42 zahteva stručnog tima protesta „Jedan od pet miliona“ i ni od bojkota uprkos interesovanjima medjunarodne zajednice te da ne postoji nikakva radna grupa zbog koje će se predomisliti, a koja se po njoj inače formira kada treba pod tepih staviti postojeće probleme i odvrati „osvešćene ljude“ od svoje odluke.

Obradović: Imenovanje Stefanovića politička smejurija i provokacija

Predsednik Dveri Boško Obradović ocenio je imenovanje ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića na mesto šefa radne grupe Vlade Srbije za izborne uslove kao „političku smejuriju i provokaciju“ na koje je jedini odgovor kako je naveo, „bojkot izbora i nenormalnog političkog sistema pod vlašću SNS-a“.

Obradović je u pisanoj izjavi ocenio da je „posebno smešno“ što po navodima medija, Stefanović neće dobijati novčanu nadoknadu za kako je naveo, „petu funkciju po redu“.

„Prvo, Nebojša Stefanović se već nalazi na više funkcija: potpredsednik Vlade Srbije, ministar unutrašnjih poslova, sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost, šef Biroa za koordinaciju svih službi bezbednosti, predsednik Gradskog odbora SNS u Beogradu. Da li je normalno da dobije još jednu funkciju“, upitao je Obradović.

On je istakao da Nebojša Stefanović kao ministar unutrašnjih poslova i neko ko koordinira radom svih službi bezbednosti ne treba da se bavi izbornim poslovima.

Dodao je da o „namerama“ te radne grupe, Vlade Srbije i Aleksandra Vučića „najbolje“ govori podatak da će to telo na svakih šest meseci podnositi izveštaj nadležnom skupštinskom odboru i izvršnoj vlasti, odnosno da će prvi izveštaj doći na dnevni red po završetku nastupajućih izbora na proleće iduće godine.

Stefanović je rekao da kao predsednik te radne grupe ne razmišlja o uslovima opozicije, već o tome šta je dobro za građane Srbije.