Stefanović: Kao predsednik radne grupe ne razmišljam o uslovima opozicije

Vesti 04. sep. 201913:19 > 13:24
Podeli:
Izvor: FoNet/Ognjen Stevanović

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović potvrdio je tokom posete Nišu da je imenovan za predsednika radne grupe za saradnju sa OEBS-om u cilju unapređenja izbornog procesa. On je kazao da kao predsednik te radne grupe ne razmišlja o uslovima opozicije, već o tome šta je dobro za građane Srbije.

Stefanović je rekao da će radna grupa uraditi sve što je moguće da birački spisak bude potpuno transparentan, iako je, kako je rekao, „već sada potpuno transparentan i neuporedivo bolji nego bilo koje prethodne godine“.

„Vidi se da je uložen veliki napor da se vrlo brzo i transparentno tu registruju sve izmene koje se dešavaju, da nemamo opasnost da imamo birače koji su upisani sa pogrešnim podacima. U prethodnom periodu smo imali, mada ne mnogo, birače koji nisu imali potpun matični broj ili ga nisu uopšte imali“, rekao je Stefanović prilikom obilaska osnovne škole „Dušan Radović“.

POVEZANE VESTI

On je kazao da je prethodnih godina bilo tehničkih nedostataka, ali da je mnogo rađeno na tome i da je sistem u Srbiji „jako unapređen“ da može da se kaže da su birački spiskovi „precizni na jako visokom nivou“. Ocenio je i da opozicija najavljuje bojkot izbora zbog očekivanog lošeg rezultata, a ne zbog toga što smatraju izborne uslove nedovoljno dobrim.

„Ne najavljuju bojkot, jer misle da ne postoje dovoljno dobri izborni uslovi, već neće da rizikuju sebi loš rezultat. Da ne bi dobili sedam, osam, devet ili deset procenata pa ne mogu da pričaju više kako su ogromna sila u Srbiji, oni su se odlučili za bojkot. Izborni uslovi su bolji od onih koje su oni nama dali kada su bili na vlasti „, izjavio je Stefanović.

Napominje da je opozicija proglasila bojkot pre nego što su završili pregovore i dodaje da to pokazuje da ni jednog trenutka nije bila „iskrena namera“ da se priča o izbornim uslovima.

„Siguran sam da građani Srbije vide da su izborni uslovi danas neuporedivo bolji u svakom smislu od onih 2004. godine, 2008. i 2012. godine. Ne postoji ni jedan parametar koji je danas lošiji. Mislimo da može još bolje i potrudićemo se da to kroz praksu pokažemo“, izjavio je Stefanović.

On je poručio da Vlada Srbije sa Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) još od 2017. godine radi na promeni različitih stvari, vezanih i za zakonodavstvo.