CINS: "Botovi" SNS koristili aplikaciju VotR2 za hiljade pluseva i minusa

Vesti 04. sep 201911:11 > 11:20
N1

Aktivisti vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), takozvani "botovi", donedavno su kroz jednu aplikaciju mogli da ostavljaju na hiljade pluseva i minusa na komentare na više sajtova, pokazalo je istraživanje Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS). Analiza CINS-a pokazala je da aplikacija radi preko IP adrese registrovane na sediše SNS-a.

CINS navodi da su botovi koristili aplikaciju koja sadrži informacije iz „kodova“ sajtova Kurira i Espresa i koja je radila mimo aktivnosti botova. Na taj način su botovi SNS, prema unapred dobijenim uputstvima, davali pozitivne ili negativne ocene na komentare objavljene u ta dva medija, dok su u slučaju portala Južne vesti to koristili posle objavljivanja ispovesti jednog niškog „bota“.

POVEZANE VESTI

Stručnjak za digitalnu bezbednost pri međunarodnoj novinarskoj mreži OCCRP, Jure van Bergen, rekao je za CINS da je korišćena aplikacija VotR2, koja je specijalno dizajnirana da manipuliše komentarima kroz glasanje.

Glasanje se odvija automatski na svakih šest sekundi i na jedan komentar se može glasati do pet puta, posle čega aplikacija prelazi na sledeći komentar. Glasanje se obavlja sa spiska komentara, uz precizno uputstvo da li treba ostaviti pozitivan ili negativan utisak.

CINS navodi da je analizirao taj kod, uz pomoć nekoliko stručnjaka, i da je došao do podataka o IP adresi, odnosno o jedinstvenom broju koji koriste računari da bi međusobno komunicirali putem interneta, odnosno sa serverom.

„Proverom vlasništva IP adrese na bilo kom javno dostupnom sajtu, poput whois.domaintools.com, može se videti da je njen vlasnik upravo vladajuća SNS. SNS je u martu 2016. godine registovao ovu IP adresu na adresi sedišta stranke, u ulici Palmira Toljatija 5 na Novom Beogradu“, naveo je CINS i dodao da do objavljivanja teksta nije stigla nikakva reakcija iz SNS.