Bez anketnog odbora za pad helikoptera

Vesti 16. apr 201511:35 > 19:07
Tanjug/Srđan Ilić

Vladajuća većina u Skupštini Srbije odbila je predlog opozicione Demokratske stranke da se rapravlja o osnivanju anketnog odbora koji bi utvrdio okolnosti pada vojnog helikoptera 13. marta. Poslanica DS-a Gordana Čomić rekla je da demokrate neće odustati od tog predloga i da će ga ponovo predložiti na narednoj sednici parlamenta.

Više od mesec dana nakon pada vojnog helikoptera u Surčinu, kada je poginulo sedmoro ljudi, postoje sumnje oko toga šta je tačno izazvalo udes i da li je bilo propusta u lancu komandovanja. Zbog toga opozicija traži osnivanje anketnog odbora koji bi utvrdio sve okolnosti nesreće. Predlog je međutim, odbila vladajuća većina.

Dva osnovna pitanja su ostala bez odgovora: na osnovu čega je ministar odbrane doneo odluku kojom je naredio spasilačku misiju i ko je menjao plan leta kada je misija već bila u vazduhu, osim takođe nedostajućeg odgovora koje lice je komuniciralo sa medijima i davalo lažne informacije o srećnom završetku spasilačke misije“, kaže Gordana Čomić.

U izveštaju Komisije za osnovno ispitivanje udesa, odgovornost za tragediju primarno je pripisana vođi posade pilotu Omeru Mehiću.

Međutim, ombudsman Saša Janković smatra da su u javnosti predstavljene različite informacije, i da je tako stvorena slika koja i dlaje izaziva sumnju: „I zbog toga jedan deo javnosti nije do kraja uveren u autentičnost zvaničnih izveštaja koje dobijamo. To je loše. Morali bismo raditi na takav način da kada državni organi konačno daju svoj sud, najveći broj građana zaista i veruje da su oni to uradili bez ikakvog pritiska, da je sagledano sve i dobro i loše“, kaže on.

Vojska Srbije dan posle tragedije formirala dve komisije za utvrđivanje uzroka nesreće. Ministarstvo odbrane saošpstilo je ranije da je stručna Komisija na osnovu svih podataka izvršila analizu i izvela zaključke, i sačinila pomenuti izveštaj sa kompletnom pratećom dokumentacijom na oko 500 stranica.