Dveri: Sud presudio da Informer Obradoviću plati 200.000 dinara odštete

Vesti 03. sep 201910:33 > 10:37
N1

Viši sud u Beogradu doneo je presudu po kojoj su izdavač i odgovorni urednik dnevnog lista Informer dužni da isplate 200.000 dinara za povredu ugleda i časti predsednika predsednika Dveri Boška Obradovića.

Tužba je podneta zbog teksta u kome se Obradović optužuje da je „prodao članove Glavnog odbora Dveri (Draganu) Đilasu“ i da je to „deo tajne američke operacije Hologram“, saopštio je taj pokret.

POVEZANE VESTI

Kako su Dveri navele, u obrazloženju presude navodi se da informacije u tekstu „nemaju za cilj informisanje javnosti i omogućavanje kritike rada političara, već imaju za cilj tendenciozno omalovažavanje ličnosti tužioca“ kao i „stvaranje senzacionalizma, što je suprotno interesu javnosti i podobno za povredu časti i ugleda“.

U obrazloženju se dodaje da su informacije o tome da je Obradović „prodao“ članove Glavnog odbora te stranke Đilasu da bi „prećutno podržao izdaju Kosmeta“, „apsolutna neistina, bez ikakvog osnova u realnosti“.

Navodi se i da tuženi prilikom postupka nisu imali nijedan dokaz da su objavljene informacije istinite, niti su informacije pre objavljivanja proverene kod najmanje dva nezavisna izvora, kako nalaže Кodeks novinara.